Ακτσάι–Μυτιλήνη: Νέα γέφυρα τουρισμού και εμπορίου – Η συνάντηση Χριστόφα με Αχμέτ Ακίν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Ακτσάι–Μυτιλήνη: Νέα γέφυρα τουρισμού και εμπορίου – Η συνάντηση Χριστόφα με Αχμέτ Ακίν

Μια νέα θαλάσσια πύλη προς τη μεγάλη αγορά του Μπαλικεσίρ ανοίγει για τη Λέσβο, με τη γραμμή Ακτσάι–Μυτιλήνη να περνά πλέον από τα εγκαίνια στην πραγματική οικονομία: περισσότερους επισκέπτες, νέες εμπορικές επαφές και στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Με αφορμή την έναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Μπαλικεσίρ, Αχμέτ Ακίν, επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Εντρεμίτ Μεχμέτ Ερτάς, οι Δήμαρχοι Ιβριντί και Σαβαστέπε, καθώς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εντρεμίτ, Αχμέτ Τσετίν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση του τουρισμού και του εμπορίου, η ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών δράσεων και η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών της Λέσβου και του Μπαλικεσίρ. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες για τις δύο περιοχές.

Το Ακτσάι αποκτά απευθείας πρόσβαση στη Μυτιλήνη

Η γραμμή συνδέει απευθείας τη Μυτιλήνη με το Ακτσάι, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του κόλπου του Εντρεμίτ, διευρύνοντας ουσιαστικά τη δεξαμενή επισκεπτών της Λέσβου πέρα από το Αϊβαλί.

Το ανακαινισμένο Akçayport επανενεργοποιήθηκε ως θαλάσσια πύλη εισόδου και χώρος τελωνειακού και διαβατηριακού ελέγχου, αποκτώντας ξανά τελωνειακή λειτουργία έπειτα από 27 χρόνια. Σύμφωνα με τον Μητροπολιτικό Δήμο Μπαλικεσίρ, στο λιμάνι δημιουργήθηκαν σύγχρονες υποδομές ελέγχου, ασφάλειας και εξυπηρέτησης διεθνών επιβατών.

Η επίσημη τιμολογιακή πολιτική προβλέπει εισιτήριο 35 ευρώ για απλή μετάβαση και 45 ευρώ για μετάβαση και επιστροφή, χωρίς επιπλέον λιμενικό τέλος. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αναχώρηση από το Ακτσάι στις 07:30 και επιστροφή από τη Μυτιλήνη στις 17:00, ωράριο που ευνοεί ιδιαίτερα τις ημερήσιες επισκέψεις στο νησί.

Περισσότερα από 2.000 εισιτήρια στις πρώτες ημέρες

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα γραμμή δεν αποτελεί απλώς μια εθιμοτυπική κίνηση καλής γειτονίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Μπαλικεσίρ, μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες είχαν πωληθεί περισσότερα από 2.000 εισιτήρια, ενώ ακόμη και σε καθημερινό δρομολόγιο καταγράφηκαν περίπου 350 επιβάτες.

Η έντονη ζήτηση επιβεβαιώνει ότι η Λέσβος αποκτά πρόσβαση σε ένα νέο τουριστικό κοινό από το Εντρεμίτ, το Ακτσάι και την ευρύτερη ενδοχώρα του Μπαλικεσίρ, χωρίς οι ταξιδιώτες να χρειάζεται να μετακινηθούν μέχρι το Αϊβαλί.

Παράλληλα, η σύνδεση μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, προσφέροντας στους κατοίκους της Λέσβου άμεση πρόσβαση στις ακτές του Εντρεμίτ, στα παράλια του κόλπου και στην περιοχή του όρους Ίδη.

Το μεγάλο στοίχημα για τη Μυτιλήνη

Το κρίσιμο ζήτημα για τη Μυτιλήνη είναι πλέον να μετατρέψει την επιβατική κίνηση σε πραγματικό οικονομικό αποτύπωμα. Οι ημερήσιοι επισκέπτες πρέπει να οδηγηθούν οργανωμένα στην αγορά, στην εστίαση, στα μουσεία, στα μνημεία και στις κοντινές περιοχές του νησιού.

Η νέα γραμμή δημιουργεί ευκαιρία για κοινά τουριστικά πακέτα, ανταλλαγές πολιτιστικών συλλόγων, επιχειρηματικές αποστολές και συνεργασίες μεταξύ επιμελητηρίων, παραγωγών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Η απόσταση ανάμεσα στις δύο ακτές ήταν πάντοτε μικρή. Αυτό που έλειπε ήταν μια σταθερή, λειτουργική γέφυρα. Η γραμμή Ακτσάι–Μυτιλήνη μπορεί να γίνει αυτή η γέφυρα, αρκεί η δυναμική των πρώτων ημερών να υποστηριχθεί με συνέχεια, προβολή και συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις