Ναυτιλιακά - Μεταφορές

12/08/2015 - 18:48

Πως έφτασαν οι ναυτικοί της ΝΕΛ στην πόρτα του Μαξίμου

Σ

το Μαξίμου έφτασαν χθες οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου που παραμένουν απλήρωτοι πάνω από έξι μήνες ζητώντας να εφαρμοσθεί η ρύθμιση Δρίτσα που προβλέπει την δέσμευση των χρημάτων από τις εγγυητικές επιστολές της εταιρείας υπέρ των εργαζομένων.

 
Αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον διευθυντή του Μαξίμου στο οποίο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι δεκάδες ρεπόρτερ Έλληνες αλλά και ξένοι που καλύπτουν την ελληνοευρωπαϊκή  υπόθεση.
 
Η εξέλιξη αποτελεί μια μόνο από τις πτυχές της de facto επαπειλούμενης κατάρρευσης της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου η οποία βαρύνεται με μεγάλα χρέη, έλλειψη ρευστότητας και  υποχρέωση συμμόρφωσης με ρυθμίσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο όπως, βέβαια και τους εργαζομένους της ενώ εκκρεμεί η αύξηση κεφαλαίου κατά 25,52 εκατ. ευρώ.
 
Εν τω μεταξύ πλοία της και εγγυητικές επιστολές παραμένουν δεσμευμένα ενώ έχει ήδη κηρυχθεί έκπτωτη από συμβάσεις για δημόσιες υπηρεσίες που αδυνατούσε  στην πράξη να εκτελέσει.
Κύκλοι των εργαζομένων υπενθυμίζουν πως το Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο "Aqua Jewel" καθώς και τα πλοία "Μυτιλήνη", "Ταξιάρχης", "European Express" και "Θεόφιλος" της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου "βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού με απόφαση του ΔΣ του ΝΑΤ από τις 16/7/2015, από δηλωμένες οφειλές από φύλλα εκκαθάρισης, από τα ποσά των τρίμηνων αποδοχών που κατέβαλε το ΝΑΤ στους ναυτεργάτες με βάση τον ν.3816/2010 "περί εγκατάλειψης των ναυτικών", καθώς και από τα υπόλοιπα των δεδουλευμένων αποδοχών που διεκδικούν οι ναυτεργάτες".
 
Ως χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία και ο στόλος της αναφέρεται περιστατικό την προηγούμενη Παρασκευή κατά το οποίο το πλοίο  "AQUA SPIRIT"  έχασε τη δεξιά του προπέλα ταξιδεύοντας από Τζιά για Λαύριο.
 
Σημειώνεται πως η ολομέλεια  της Βουλής ψήφισε στα τέλη Ιουνίου  νόμο στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που αποφασίστηκαν με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Θ. Δρίτσα με βάση τις οποίες "προστατεύεται η ναυτική εργασία για απλήρωτους ναυτικούς σε εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια βάσει συμβάσεων με το δημόσιο όταν εκπίπτουν οι συμβάσεις αυτές" και "παρέχεται η δυνατότητα απόδοσης ποσών που εισπράττονται από την κατάπτωση εγγυητικών καλής εκτέλεσης στους απλήρωτους ναυτικούς".
 
 
capital.gr

Μοιράσου το άρθρο!