Οικονομία

02/06/2011 - 08:51

30 εκατ. ευρώ για "Νέα - Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" από το ΕΣΠΑ

Το πρόγραμμα "Νέα - Καινοτομική Επιχειρηματικότητα", με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Το πρόγραμμα παρέχει οικονομική στήριξη σε κάθε πολίτη άνω των 18 ετών που επιθυμεί να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, αξιοποιώντας μια πρωτότυπη επιχειρηματική του ιδέα, ενώ, παράλληλα, ενισχύει υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες κ.α. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους από τις 15 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Το Πρόγραμμα "Νέα - Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στην δημιουργία, ενθάρρυνση και την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας ως ισχυρής και ικανής συνθήκης για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα ή και μία καταγεγραμμένη / κατοχυρωμένη τεχνογνωσία που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία. Επίσης, ενισχύονται νεοσύστατες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν συμπληρώσει μία πλήρη διαχειριστική χρήση, αλλά και υφιστάμενες (νέες) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συμπληρώσει από μία έως πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει έργα για την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών, τη διαφοροποίηση των προϊόντων ή υπηρεσιών τους, τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.

Ο προϋπολογισμός ανά έργο κυμαίνεται από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τον τομέα της μεταποίησης, ή από 20.000 έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους. Η δημόσια χρηματοδότηση φτάνει μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να αποτελείται από την ίδια συμμετοχή ή/και τραπεζικό δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Το ποσό των 18 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα ή από επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει διαχειριστική χρήση, ενώ 12 εκατ. ευρώ προβλέπονται για σχέδια που υποβάλλονται από τις υπόλοιπες επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Οι επιλέξιμες δαπάνες καλύπτουν τη διαμόρφωση κτιρίων και εγκαταστάσεων, μηχανολογικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, πληροφορική/τηλεπικοινωνίες, κατοχύρωση/τροποποίηση πατεντών, μεταφορά τεχνογνωσίας, σχεδιασμό και πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών, πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων, τεχνολογική/επιστημονική υποστήριξη, προβολή και επικοινωνία, ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων, ανάπτυξη πρωτοτύπων και τεχνικού φακέλου, λειτουργικές δαπάνες, κ.ά.

Αναλυτικότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην προκήρυξη και τον Οδηγό του Προγράμματος στoν δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας: http://www.ggb.gr

    Σχετικοί Σύνδεσμοι:   - Περίληψη Προκήρυξης του προγράμματος Νέα-Καινοτομική Επιχειρηματικότητα

Μοιράσου το άρθρο!

geotee