Ομορφιά & Υγεία

09/03/2022 - 09:16

Φινόκιο, ένα πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας

Γράφει η Χαρά Ζήκα*

Το φινόκιο είναι ένα λαχανικό που δεν αγοράζουμε συχνά στη χώρα μας αλλά αποτελεί βασικό συστατικό της ιταλικής και γαλλικής κουζίνας, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.

Στη χώρα μας είναι γνωστό ως μαραθόριζα και η φήμη του για την υψηλή διατροφική αξία του ήταν ευρέως διαδεδομένη από την αρχαιότητα. Περιέχει ελάχιστα λιπαρά, τα οποία είναι πολυακόρεστα, φωσφόρο και ασβέστιο τα οποία είναι σημαντικά για τα οστά, ψευδάργυρο που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, άφθονη βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη Β6 που μειώνει την κόπωση και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος, φολικό οξύ η έλλειψη του οποίου προκαλεί αδυναμία και εξάντληση καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα συστατικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την όρεξη και έτσι συμβάλει στην απώλεια βάρους. Επίσης τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν υπάρχει stress ή άγχος, επιβραδύνουν τη γήρανση και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

 Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοοιστρογόνα που βρίσκονται στον μάραθο βοηθούν τη διαχείρηση των εξάψεων, του άγχους, της κατάθλιψης και τα προβλήματα ύπνου που εμφανίζονται σε γυναίκες ως μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.

Όμως, επειδή έχει οιστρογονικές ιδιότητες καλό είναι να αποφεύγεται από τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι αυξάνει την έκκριση γάλακτος από τις θηλάζουσες μητέρες και ότι αυξάνει τη libido των γυναικών. 

Μπορείτε να προσθέσετε το φινόκιο στη μαγειρική σας ή να το προσθέτετε στο μπλέντερ όταν φτιάχνετε χυμούς με φρούτα.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!