Ομορφιά & Υγεία

15/06/2022 - 08:40

Ίαση με το εσωτερικό χαμόγελο

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Ένα χαμόγελο έχει τεράστια δύναμη και αξία. Ακόμη και όταν είσαι κατσούφης, αν κάποιος σου χαμογελάσει με θέρμη, θα του ανταποδώσεις το χαμόγελο και θα νιώσεις καλύτερα. Πολλές μελέτες έδειξαν πως όταν χαμογελάμε, εκκρίνονται στον οργανισμό μας ενδορφίνες και σεροτονίνη που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευδιάθετοι. Έτσι, όταν είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να χαμογελάσουμε. Στην ουσία ξεγελάμε το σώμα μας αλλά είναι βέβαιο πως η διάθεση θα αλλάξει. 

Όλοι γνωρίζουμε πως οι χαμογελαστοί και οι χαρούμενοι άνθρωποι, έχουν καλύτερη υγεία. Αυτό ήταν γνωστό χιλιάδες χρόνια πριν και έτσι οι Ταοϊστές συμπεριέλαβαν στη φιλοσοφία τους το «εσωτερικό χαμόγελο» ως προληπτικό φάρμακο για κάθε ασθένεια, ως μέσο μακροζωίας και ευδαιμονίας. Πρόκειται για μια διαλογιστική τεχνική, με την οποία στέλνεις χαμόγελο σε κάθε ζωτικό όργανο του σώματος ώστε να λειτουργεί καλύτερα. 

Οι περισσότεροι από μας ξοδεύουμε ενέργεια και χρήματα για να κάνουμε τον εαυτό μας εξωτερικά εμφανίσιμο αλλά κακοποιούμε το γαστρεντερικό σύστημα με υπερβολικό ή ακατάλληλο φαγητό, το συκώτι με αλκοόλ ή ουσίες, τους πνεύμονες με τσιγάρα ή αρνούμενοι να φερθούμε με αγάπη και τρυφερότητα στον εσώτερο εαυτό. Και μετά σοκαριζόμαστε όταν ο γιατρός μας ανακοινώνει μια ασθένεια. Το αποδίδουμε στα γονίδια, στην κακή τύχη, στη γλωσσοφαγιά ή σε θεϊκή δοκιμασία. Το μόνο που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι πως η ασθένεια οφείλεται σε χρόνια κακοποίηση των ζωτικών οργάνων, τα οποία συνδέονται στενά με τον εγκέφαλό μας. Είναι σαν να έχουμε ένα αυτοκίνητο, το οποίο το πλένουμε και το γυαλίζουμε αλλά δεν αντικαθιστούμε το μπουζί ή δεν προσθέτουμε λάδι στη μηχανή.  Και όταν το αυτοκίνητο μια μέρα δεν θα παίρνει μπρος, θα καταριόμαστε τον κατασκευαστή ή τους ανάδρομους πλανήτες.  Ένα άλλο παράδειγμα είναι να δούμε το σώμα ως εργοστάσιο. Ο εγκέφαλος είναι το αφεντικό και τα όργανα κάνουν διάφορες δουλειές. Αν το αφεντικό αγνοεί τα παράπονα των εργαζομένων για καταπόνηση, άσχημες συνθήκες εργασίας ή απλήρωτες υπερωρίες, οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας για λίγο ώστε να κάνουν το αφεντικό να τους ακούσει και να αλλάξει στάση ή θα παραιτηθούν εντελώς και το εργοστάσιο θα κλείσει.

Οι ασθένειες οφείλονται στο γεγονός  ότι ο σύγχρονος άνθρωπος διαχωρίζει τον νου από το σώμα, αγνοώντας ότι υπάρχουν εξισορροπητικοί μηχανισμοί μεταξύ του νοητικού και του σωματικού πεδίου. Οι δυσάρεστες σκέψεις, οι φόβοι, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, οι συνεχείς επιθυμίες δεν συσσωρεύονται μόνο στον νου, το σώμα συμμετέχει ενεργά στη μεταφορά αυτού του φορτίου, ώσπου την εξάντλησή του την εκδηλώνει ως ανακοπή καρδιάς, εγκεφαλικό, ηπατική δυσλειτουργία ή αρθρίτιδα. Όμως, η αιτία είναι ο υπερφορτωμένος νους.

Πολλοί δεν έχουν ασχοληθεί να μάθουν πού βρίσκεται το κάθε όργανο στο σώμα και ποιες είναι οι λειτουργίες του, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται τα μηνύματα και τις κλήσεις sos που στέλνουν τα όργανα. Πιστεύουν ότι είναι ευχαριστημένοι, όταν ο νους είναι ικανοποιημένος. Αλλά ο νους είναι ακόρεστος, συνεχώς ζητάει.

Η υπερφόρτωση στον εγκέφαλό μας συμβαίνει καθημερινά από πληροφορίες που δεχόμαστε από τη δουλειά, τον σύντροφο, τους γονείς, τα παιδιά, τους φίλους, την τηλεόραση και το ίντερνετ. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο βία, φοβίες, απειλή πολέμου και ανασφάλεια, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ιούς, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Χάσαμε τη σύνδεση με τη φύση και τη ροή της ζωής, τουλάχιστο ας βρούμε τη σύνδεση με τα ζωτικά όργανά μας κάνοντας την ακόλουθη ταοϊστική τεχνική:   

«Εσωτερικό χαμόγελο»

Κάθισε σε μια άνετη αλλά ευθυτενή στάση στην πολυθρόνα, με τις πατούσες να ακουμπούν στο πάτωμα. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές φουσκώνοντας την κοιλιά και όχι το στήθος. Κλείσε τα μάτια και χαμογέλασέ τους. Κάνουν πολύ σκληρή δουλειά καθημερινά συλλέγοντας πληροφορίες από το περιβάλλον. Στη συνέχεια χαμογέλασε στο λαιμό, στην καρδιά, στους πνεύμονες, στο πάγκρεας, στη σπλήνα, στο συκώτι, στα νεφρά και στο έντερο. Χαμογέλασε στον αυχένα όπου συγκεντρώνεται όλη η ένταση και χαμογέλασε σε κάθε σπόνδυλο στης σπονδυλικής στήλης.

  

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!