Ομορφιά & Υγεία

20/04/2022 - 11:08

Κάντε το νερό σας πιο... ενδιαφέρον!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

 

Η πρόσληψη νερού είναι πολύ σημαντική για την υγεία αλλά και την ομορφιά μας. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, διότι τότε θα είστε ήδη αφυδατωμένοι. Η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα για τις γυναίκες είναι τα 2 λίτρα ενώ για τους άντρες τα 2,5 λίτρα (όχι μόνο από πόσιμο νερό αλλά και από άλλες πηγές). Ωστόσο, η ποσότητα που χρειάζεται ο καθένας μας εξαρτάται από το βάρος, το ύψος, το μυϊκό σύστημα και το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθούμε. 

Κάποιοι αποφεύγουν να πίνουν νερό διότι θεωρούν άσχημη τη γεύση του ή δεν το εντάσσουν στην καθημερινή ρουτίνα τους. Αν ξεκινάτε δίαιτα και ετοιμάζεστε να εμφανιστείτε στις παραλίες, βάλτε υπενθύμιση στο κινητό ώστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα περίπου. Μπορείτε να κάνετε το νερό σας πιο εύγευστο και…ενδιαφέρον με τους ακόλουθους τρόπους:

-Προσθέστε δυόσμο και χυμό ενός λάιμ και θα έχετε ένα εκπληκτικό και μυρωδάτο ρόφημα. 

-Βάλτε σταγόνες ή φέτες από εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια ή γκρέιπ φρουτ) ώστε να λάβετε και τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους.

-Προσθέστε ένα μπαστουνάκι κανέλας που θα αρωματίσει το νερό σας ή ελάχιστο κακάο.

-Μερικές φέτες αγγουριού και λίγα φυλλαράκια μέντας προσφέρουν δροσερή γεύση και αναπνοή.

-Προσθέστε κομματάκια καρπουζιού και βασιλικό ή τεμαχισμένα κεράσια και φέτες λάιμ ή μούρα και φέτες πορτοκαλιού ή φράουλες και φέτες λεμονιού ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό σας αρέσει.  

-Λίγες σταγόνες από ανθοϊάματα Bach, όποια πιστεύετε ότι χρειάζεστε στην παρούσα φάση της ζωής σας, είναι κίνητρο για να πίνετε το νερό σας. 

-Τρίψτε λίγο τζίντζερ στο νερό σας και θα του προσδώσει εκρηκτική γεύση ή προσθέστε λίγη μαστίχα για να το αρωματίσετε αλλά και για να λάβετε τα εξαιρετικά συστατικά της.

-Αν προσθέσετε λίγο ανθρακούχο νερό, θα νομίζετε ότι πίνετε αναψυκτικό και θα το καταναλώνετε πιο ευχάριστα.

 

Tip1: Μπορείτε να πίνετε αφέψημα από βότανα της αρεσκείας σας ώστε να λαμβάνετε τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα υποκατάστατα. 

Tip2: Άλλες πηγές άφθονου νερού: λαχανικά, φρούτα, γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα.

Tip3: Επιλέξτε όμορφα ποτήρια ή δοχεία όπου θα φτιάχνετε το αρωματισμένο νερό σας.

 

 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!