Ομορφιά & Υγεία

09/02/2022 - 08:49

Νεανικό δέρμα με ελάχιστα χρήματα

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η φύση διαθέτει απλόχερα πολύτιμα προϊόντα που μπορούν να φροντίσουν το δέρμα μας καλύτερα ακόμη κι από τα πιο γνωστά και ακριβά καλλυντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Ένα πολύ φθηνό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό προϊόν είναι το ροδόνερο, το οποίο είναι υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής των αιθερίων ελαίων. Αποτελεί θαυμάσιο τονωτικό της επιδερμίδας, κατάλληλο για ταλαιπωρημένο και ξηρό δέρμα. Εκτός από το ροδόνερο μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα ανθόνερα που ίσως να ταιριάζουν περισσότερο σε εσάς: γεράνι, χαμομήλι, λεβάντα, αμαμελίδα, νερολί, άνθη πορτοκαλιάς.

Η άργιλος χρησιμοποιείται ως μάσκα για το πρόσωπο και προέρχεται από τη διάλυση πετρωμάτων λόγω καιρικών μεταβολών. Η πράσινη είναι κατάλληλη για μικτή επιδερμίδα και παθήσεις του δέρματος. Η ροζ και η κόκκινη άργιλος για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες ενώ η λευκή είναι ευεργετική στις πολύ λιπαρές επιδερμίδες.

Για να ενισχύσετε το δέρμα σας ώστε να είναι πάντα ελαστικό και νεανικό αρχίστε να χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια. Περιέχουν εξαιρετικά συστατικά, τα οποία απορροφώνται και ενυδατώνουν τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Χρησιμοποιείστε τα κάνοντας μασάζ με αυτά στο πρόσωπο και στο λαιμό και τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν!

Τα βασικότερα λάδια είναι το αμυγδαλέλαιο το οποίο περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β6. Είναι ευεργετικό για ξηρό δέρμα αλλά και για τα ώριμα δέρματα.

Το βερυκοκέλαιο είναι πολύ ενυδατικό, ιδανικό για ξηρό δέρμα, την πρόωρη γήρανση αλλά και για τη χαλάρωση των μυών.

Το ηλιέλαιο περιέχει βιταμίνες A, B, D, Ε και είναι ιδανικό για ξηρό δέρμα.

Το λάδι καλέντουλας έχει εκπληκτικές επουλωτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλο για προβληματικά δέρματα (π.χ. ακμή).

Το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικά ενυδατικό για ξηρό δέρμα αλλά ακόμη και για τα μαλλιά.

Το καροτέλαιο περιέχει βιταμίνες A, B, C, D,  Ε και F. Είναι το πιο αποτελεσματικό  για την αναζωογόνηση του κουρασμένου δέρματος.

Το λάδι  αβοκάντο προέρχεται από τη σάρκα του ομώνυμου φρούτου. Περιέχει βιταμίνες Α, Β & D και είναι το πιο κατάλληλο για ώριμο δέρμα καθώς και για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους γιατί περιέχει λεκιθίνη.

Το λάδι μακαντάμια είναι ιδιαίτερα μαλακτικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ιδανικό για ώριμο και ξηρό δέρμα και για αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.

Το ροδέλαιο είναι αναπλαστικό των ιστών, κατάλληλο για ανανέωση των κυττάρων και για ώριμο δέρμα.

Το σησαμέλαιο φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του στο ξηρό δέρμα αλλά και στην καταπολέμηση των ρυτίδων.

 

 

* Η στήλη "Ομορφιά & Υγεία" έχει την  επιμέλεια της Χαράς Ζήκα. Η στήλη περιλαμβάνει συμβουλές για μακροζωία, αντιγήρανση, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, συνεντεύξεις από γιατρούς, αισθητικούς κλπ 

Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και θα είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη

 

 

Μοιράσου το άρθρο!