Ομορφιά & Υγεία

06/07/2022 - 08:01

Ο έξυπνος έχει καλή υγεία αλλά... κάνει λάθη!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Κάπου διάβασα το εξής: «Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος, ο πονηρός δικαιολογείται και ο ηλίθιος επιμένει να το επαναλαμβάνει».

Το να είσαι έξυπνος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχει βρεθεί ότι οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία, αφού έχουν γνώσεις ή μπορούν να ενημερώνονται σωστά για τις ανάγκες του οργανισμού τους,  ζουν καλύτερα και πιο ποιοτικά και συνήθως βγάζουν περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο «Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι φέρονται τόσο ηλίθια», με συγγραφέα τον Travis Bradberry, ο οποίος υποστηρίζει πως οι έξυπνοι κάνουν ανόητα, μέχρι και τραγικά λάθη!  Ο συγγραφέας θεωρεί πως οι έξυπνοι άνθρωποι διακατέχονται από μεγάλη αυτοπεποίθηση διότι στην αρχή της πορείας τους στέφονται από μεγάλες ή συνεχείς επιτυχίες. Έτσι, θεωρούν ότι μπορούν να τα βγάζουν πέρα με όλους και με όλα. Όμως κάποια στιγμή θα αποτύχουν σε κάτι, τότε χάνουν την αίσθηση του ελέγχου και τα κάνουν θάλασσα στην επαγγελματική ή την προσωπική ζωή τους. Επίσης πιστεύουν ότι πάντα έχουν δίκιο, δεν αναζητούν συμβουλές, δεν ακούνε τους άλλους και είναι ικανοί να καταστρέψουν επιχειρήσεις, γάμους ή ζωές.

Οι έξυπνοι άνθρωποι πετυχαίνουν πολλά με ευκολία, διαπρέπουν στον τομέα τους και πιέζουν τους άλλους να ακολουθούν τους ρυθμούς τους ή τη δική τους σκέψη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως σκληροί, άκαμπτοι, ισχυρογνώμονες και αλαζόνες. Συνήθως δεν έχουν σωστή επικοινωνία με τους άλλους και παρά την υψηλή νοημοσύνη τους (IQ) στερούνται συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ). Πιστεύουν πως η ευφυΐα αποτελεί μέτρο της αξίας ενός ανθρώπου υποτιμώντας άλλες αξίες της ζωής και τη σημαντικότητα των κοινωνικών δεξιοτήτων, δηλαδή τη βοήθεια και την υποστήριξη των άλλων.

Βέβαια, ο Ευριπίδης είχε πει πως «αυτός που κάνει τα περισσότερα κάνει και τα περισσότερα λάθη». Και είναι αλήθεια πως οι έξυπνοι τολμούν και κάνουν πολλά. Αλλά αυτοί που πετυχαίνουν είναι εκείνοι που παραδέχονται τα λάθη τους, επανεξετάζουν την κατάσταση, αναθεωρούν τη στάση τους, είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και απόψεις και κατανοούν πως το να κάνει κάποιος λάθος δεν είναι σημάδι βλακείας. Δείχνει περιέργεια, δείχνει θέληση για ζωή και νέες εμπειρίες. Το να έχει κανείς μια ιδέα αύριο που έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα του σήμερα, είναι απόλυτα υγιές.

Κάθε φορά που πιστεύουμε πως κάνουμε λάθος, ας θυμόμαστε τη φράση του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω: «Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας τίποτα».

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!