Ομορφιά & Υγεία

19/01/2022 - 11:08

Πως επιβραδύνεται η γήρανση

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η γήρανση είναι γενετικά προκαθορισμένη. Ωστόσο ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η άσκηση και η επίδραση του περιβάλλοντος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της. Για παράδειγμα, ένας αγρότης που εκτίθεται συνεχώς στον ήλιο έχει πιο γερασμένο δέρμα σε σχέση με έναν συνομήλικό του που εργάζεται σε γραφείο.

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν συσχετίσει τη γήρανση με τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες ιδιαίτερα ασταθείς και δραστικές. Μόλις παράγονται στον οργανισμό, προκειμένου να σταθεροποιηθούν, ενώνονται με διάφορα βιομόρια, όπως λιπίδια, πρωτεΐνες ακόμη και με μόρια DNA.   Δημιουργούνται συνεχώς μέσα στο σώμα μας ως παράπλευρα προϊόντα του μεταβολισμού. Συμβάλουν στην άμυνα του οργανισμού αφού καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες των βλαβερών βακτηρίων και τα εξολοθρεύουν.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι ελεύθερες ρίζες γίνονται πολλές και δεν απομακρύνονται. Τότε επιτίθενται στα κύτταρά μας προκαλώντας βλάβες στη μεμβράνη τους. Επίσης, καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του, οπότε εμφανίζονται ρυτίδες.

Ο οργανισμός μας προστατεύεται από τις ελεύθερες ρίζες με ένζυμα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όμως, όταν η ισορροπία ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και την αντιοξειδωτική άμυνα διαταραχθεί, όχι μόνο επιταχύνεται η γήρανση αλλά εμφανίζονται διάφορες ασθένειες και καρκινοειδή κύτταρα.

Μπορούμε να προστατεύσουμε την επιδερμίδα με καλλυντικά σκευάσματα που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ρετινόλη, αποστάγματα τσαγιού, ιδεβενόνη που είναι η συνθετική μορφή του συνενζύμου Q10 κλπ

Όμως η καλύτερη προστασία γίνεται με τη λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι βιταμίνες Α, C, E, το σελήνιο, το συνένζυμο Q10, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή.  Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στις τροφές αλλά λαμβάνονται και με συμπληρώματα διατροφής.

Μια ουσία που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα όποιου αποφασίσει να καθυστερήσει τη γήρανση, είναι το α-λιποϊκό οξύ, διότι αποτελεί κύριο συστατικό ενός ενζύμου που βοηθά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης. Επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνέργεια άλλων αντιοξειδωτικών, αφού παρατείνει τη μεταβολική διάρκεια ζωής της βιταμίνης C, της γλουταθειόνης και του συνενζύμου  Q10 και έμμεσα ανανεώνει τη βιταμίνη Ε. Επίσης αποτοξινώνει τον οργανισμό από βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο υδράργυρος.

 

 

* Η στήλη "Ομορφιά & Υγεία" έχει την  επιμέλεια της Χαράς Ζήκα. Η στήλη περιλαμβάνει συμβουλές για μακροζωία, αντιγήρανση, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, συνεντεύξεις από γιατρούς, αισθητικούς κλπ 

Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και θα είναι κοντά μας κάθε Τετάρτ

Μοιράσου το άρθρο!