Ομορφιά & Υγεία

23/03/2022 - 08:30

Πώς να μην γκριζάρουν τα μαλλιά

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών αποτελούν εφιάλτη και για τα δύο φύλλα μιας και μαρτυρούν το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Ευτυχώς, και για τα δύο προβλήματα υπάρχουν λύσεις.

Μια ουσία που έχει συνδεθεί με το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι η L-μεθειονίνη. Πρόκειται  για ένα από τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα. Δηλαδή δεν συντίθεται από το σώμα μας αλλά λαμβάνεται από την τροφή ή από συμπληρώματα διατροφής. Μελέτες έδειξαν πως το συγκεκριμένο αμινοξύ βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών ενώ η έλλειψή του πιθανώς να οδηγεί σε συσσώρευση του υπεροξειδίου του υδρογόνου στους θύλακες των τριχών, πράγμα που οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του χρώματος των μαλλιών.

Επίσης, η L-μεθειονίνη καταπολεμά την τριχόπτωση και λόγω της ικανότητάς της να σχηματίζει θειώδεις αλυσίδες ενισχύει τη δομή της τρίχας και των νυχιών. Ακόμη, αποτελεί αρχική ύλη στη σύνθεση της L-καρνιτίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό μεταβολισμό του σώματος και τη μεταφορά της μακράς αλυσίδας των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια. Τέλος, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στη σύνθεση της μελατονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του κύκλου του ύπνου.

Όσον αφορά στην τριχόπτωση, αιτίες μπορεί να είναι παθολογικά προβλήματα (π.χ. κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα), το έντονο άγχος, η κληρονομικότητα και η κακή διατροφή. Ένα στοιχείο που καταπολεμά την τριχόπτωση είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος κυκλοφορεί στο εμπόριο με τη μορφή ταμπλετών και υπάρχει σε αφθονία στο σουσάμι, στα θαλασσινά, στο κοτόπουλο, στα δημητριακά, στα κάσιους κλπ. Επίσης ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Για την ενδυνάμωση των μαλλιών πολύ σημαντικό είναι και το στοιχείο θείο, το οποίο βοηθά στην παραγωγή κερατίνης. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο κλπ.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!