Ομορφιά & Υγεία

30/03/2022 - 09:01

Qigong: Το μυστικό της μακροζωίας

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Όλοι επιθυμούμε μακροζωία και κυρίως ευζωία. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλώνονται στην αναζήτηση ενός μυστικού, το οποίο πιστεύουν πως μόλις το ανακαλύψουν, θα αποκτήσουν αυτόματα την απόλυτη ευτυχία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα μυστικό, οι αρχαίοι πολιτισμοί μας τα αποκάλυψαν όλα. Για να έχει κανείς ευζωία δεν χρειάζεται να ζει στη χλιδή αλλά να έχει ισορροπία, νοητική, ψυχική και σωματική. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τι είναι ουσιαστικό στη ζωή του, να έχει αυτογνωσία και αισιοδοξία για το μέλλον, να μάθει να ελέγχει τον φόβο, να επουλώνει με φροντίδα τα τραύματά του και να διατηρεί ψυχικά αποθέματα για δράση.

Όλα αυτά δεν τα αποκτά δια μαγείας κάποιος, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ειλικρινής δουλειά με τον εαυτό. Οι αρχαίοι πολιτισμοί ανέπτυξαν διάφορες πρακτικές που ενδυναμώνουν τη θέληση του ανθρώπου, την αυτοπειθαρχία, την ευεξία και την πνευματική ηρεμία. Μια τέτοια πρακτική αποτελεί το Qigong (προφέρεται τσι-γκονγκ), πρόκειται για μια αρχαία κινεζική πρακτική που περιλαμβάνει διαλογισμό, έλεγχο της αναπνοής και ασκήσεις κίνησης. Η λέξη «Qi» αναφέρεται στη ζωτική ενέργεια ενώ η λέξη «gong», σημαίνει ανάπτυξη και τελειοποίηση.

Υπάρχουν διάφορες μορφές Qigong που εξασκούνται ανά τον κόσμο. Άλλες μοιάζουν με το Τάι-Τσι και άλλες έχουν πολλά κοινά σημεία  με τη γιόγκα. Άλλες περιλαμβάνουν έντονες πολεμικές κινήσεις και άλλες αργές και επαναλαμβανόμενες. Οι ήρεμες και αργές κινήσεις προσφέρουν χαλάρωση και αρμονία, σωματική και ψυχική ηρεμία και έτσι ο νους λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.  Μελέτες έδειξαν ότι  υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών, την αίσθηση της ισορροπίας και την ενίσχυση των μυών. Τέλος, υπάρχουν αναφορές πως το Qigong μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πίεσης ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι είδαν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα στην υγεία τους. Μάλιστα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούνται ασκήσεις Qigong για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος άσκησης, σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής μπορεί όχι μόνον να παρατείνει τη ζωή αλλά να προσθέσει νόημα και σκοπό στην καθημερινότητα, μέσω της ιδιαίτερης φιλοσοφίας του.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!