Ομορφιά & Υγεία

11/05/2022 - 09:52

Θρέψε το σώμα και την ψυχή

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς. Όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε μια καλή φυσική κατάσταση. Βάζουμε στόχο να γυμναζόμαστε, λέμε ότι θα ξεκινήσουμε από εβδομάδα και τελικά δεν το κάνουμε, τρώμε κάτι που είχαμε απαγορεύσει στον εαυτό μας και νιώθουμε ενοχές. Αυτοκατηγορούμαστε ότι δεν προσπαθούμε αρκετά, ότι δεν κάνουμε αρκετά, δεν έχουμε αρκετή θέληση και πειθαρχία και τελικά ότι δεν είμαστε αρκετοί ως άνθρωποι!

Θα πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε για να έχει αποτέλεσμα και όχι να πιεζόμαστε και να αυτομαστιγωνόμαστε ώστε να γίνουμε τόσο αδύνατοι ή γυμνασμένοι όσο οι γνωστοί μας ή οι διάσημοι. Ρωτήστε το σώμα σας ανά μία ώρα τι χρειάζεται, πώς νιώθει και γιατί. Θα λάβετε απαντήσεις που θα σας εκπλήξουν και ενθαρρύνετε τον νου σας να λαμβάνει πιο συνειδητές αποφάσεις για την τροφή, τη λήψη νερού, τη σωματική δραστηριότητα και τις καθημερινές τελετουργίες αυτοεξυπηρέτησης. 

Κάποιοι χρησιμοποιούν την τροφή ως ανταμοιβή ή ως τιμωρία. Ωστόσο μπορείτε να απολαμβάνετε μια λιχουδιά επειδή το ζητάει η ψυχή σας και όχι να την αποκλείετε επειδή το επιβάλουν ο νους, οι αριθμοί ή οι αυστηροί κανόνες. Τιμήστε τις αποφάσεις σας, αφού προηγουμένως αναρωτηθείτε αν αυτό που κάνετε θρέφει το σώμα αλλά παράλληλα και την ψυχή σας ή την επιθυμητή μελλοντική εικόνα σας.

Τα καλύτερα δώρα για τον εαυτό μας είναι η συμπόνια και η φροντίδα. Ας ακούσουμε τον εσώτερο εαυτό, ας τον αγκαλιάσουμε και ας τον βεβαιώσουμε πως θα θρέφουμε σωστά όχι μόνο τα κύτταρά μας αλλά και την ψυχή μας. 

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!