Ομορφιά & Υγεία

02/02/2022 - 08:33

Τι είναι τα βάμματα και πως χρησιμοποιούνται;

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Τα βάμματα αποτελούν εκχυλίσματα βοτάνων σε αλκοολούχο διάλυμα. Διατηρούν όλα τα ενεργά συστατικά του βοτάνου και υπερτερούν έναντι των συμπληρωμάτων διατροφής διότι δεν περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά ενώ απορροφώνται πολύ πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Τα βάμματα είναι πιο δραστικά από τα εγχύματα και τα αφεψήματα γι' αυτό λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες.  Αρκούν 1-2 mL τρεις φορές την ημέρα. (1 mL=20 σταγόνες).

Μερικά βάμματα είναι τα ακόλουθα:

-Αγκινάρα: Βοηθά στην πέψη, είναι κατάλληλη για αποτοξίνωση, δυσκοιλιότητα και θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης.

-Αρπαγόφυτο: έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κατάλληλο για μυοσκελετικούς πόνους (αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, πόνοι πλάτης κλπ)

-Βενζόη: Χαρίζει αίσθηση ψυχικής ισορροπίας και ανακουφίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και τη νευρική ένταση. Συμβάλει στην ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει σημαντικά τις ρυτίδες.

-Γαϊδουράγκαθο: Ιδανικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη ή το ήπαρ (ίκτερο, ηπατίτιδα, χολολιθίαση).

-Γκίνγκο Μπιλόμπα: Ιδανικό για τη βελτίωση της μνήμης σε γεροντική άνοια και νόσο Alzheimer. Κατάλληλο σε περιπτώσεις υψηλής πίεσης αίματος και αρτηριοσκλήρυνσης. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. 

-Ιεράκιο: Έχει ισχυρές διουρητικές ιδιότητες και ελαττώνει τη λευκωματουρία. Καταπολεμά το αίσθημα βάρους και τα οιδήματα.

-Λυγαριά: Βοηθά στη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, δυσμηνόρροια, άστατος κύκλος περιόδου, εμμηνόπαυση, κατάθλιψη που σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες, έντονη αιμορραγία που οφείλεται σε ινομυώματα ή πολυκυστικές ωοθήκες κλπ).

-Μελισσόχορτο: Αγχολυτικό και ήπια ηρεμιστικό. Αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. 

-Σημύδα: Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα. 

Για αδυνάτισμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά ίσες ποσότητες από αγκινάρα, ιεράκιο και σημύδα. 

 

 

* Η στήλη "Ομορφιά & Υγεία" έχει την  επιμέλεια της Χαράς Ζήκα. Η στήλη περιλαμβάνει συμβουλές για μακροζωία, αντιγήρανση, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, συνεντεύξεις από γιατρούς, αισθητικούς κλπ 

Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και θα είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη

 

Μοιράσου το άρθρο!