Περιβάλλον

14/05/2023 - 17:09

Ακρωτηριασμένο δελφίνι στις ακτές (φωτο)

Στις ακτές της Σάμου παρέσυραν οι βοριάδες ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο του οποίου η ουρά ήταν κομμένη, ενώ ήταν τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο – γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωση του. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος, το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος εντοπίζουν αντίστοιχο περιστατικό στην συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη – μηχανότρατες– τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές. Προσπαθούν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο σκάφος, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα συνεχίζουν την παρατήρηση στις ακτές με στόχο τον εντοπισμό άλλων δελφινιών που είναι πιθανό να έχουν εκβραστεί, δεδομένου ότι στα περιστατικά θανατώσεων και ακρωτηριασμών συχνά εντοπίζουμε περισσότερα από ένα δελφίνια.

Η ανακοίνωση από το "Αρχιπέλαγος"

Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο κατέληξε στις ακτές της Σάμου με τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών. Η ουρά του δελφινιού ήταν κομμένη και ήταν τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο – γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωση του.

Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αντίστοιχο περιστατικό στη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη - μηχανότρατες– τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος προσπαθούν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο σκάφος, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα συνεχίζουμε την παρατήρηση στις ακτές με στόχο τον εντοπισμό άλλων δελφινιών που είναι πιθανό να έχουν εκβραστεί, δεδομένου ότι στα περιστατικά θανατώσεων και ακρωτηριασμών συχνά εντοπίζουμε περισσότερα από ένα δελφίνια.

Μοιράσου το άρθρο!