Περιβάλλον

03/06/2023 - 11:36

Αποκαλυπτικό έγγραφο για τις παρανομίες στις Αλυκές Καλλονής - Απαγόρευση κάθε δραστηριότητας

Από την Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως κάποιοι θα επιχειρήσουν να αγνοήσουν  το έγγραφο της Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής .

 

Έγγραφο που έχει κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής και απαγορεύει κάθε δραστηριότητα. Το έγγραφο είναι με ημερομηνία Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023!

 

Το Lesvosnews.net δημοσιοποιεί το σχετικό έγγραφο και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΜΕΑ Β
ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑιΓΑΙΟΥ

 

Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε ότι, μετά από τις σχετικές καταγγελίες (3,4), υπάλληλοι της ΜΔΠΠ ΒΑ Αιγαίου διενήργησαν κατά τις ημερομηνίες 7/3/23, 16/03/23, 31/3/23 και 12/04/23 αυτοψίες στην περιοχή και υπέβαλαν αναφορά στην υπηρεσία μας με τα κάτωθι ευρήματα/συμβάντα:

  1. 1)  Σε επίσκεψη στις 7/3/2023 διαπιστώθηκε διάνοιξη μήκους περίπου 900m και πλάτους 7m, στην έκταση που υποδείκνυε η καταγγελία (3). Η διάνοιξη, λόγω πλάτους και ακρίβειας στη χάραξη εκτιμάται πως έγινε με μεγάλο μηχάνημα (γκρέιντερ).

  2. 2)  Κατά τη διάρκεια άλλων δύο επισκέψεων στην περιοχή της διάνοιξης (16 και 31/03/2023), για τη λήψη στιγμάτων και ορθή αποτύπωση σε χάρτη, διαπιστώθηκε η χρήση της για την εξάσκηση αλόγων. Η έκταση της διάνοιξης αποτυπώνεται σε Χάρτη στο Παράρτημα.

  3. 3)  Στις 12/04/23, το απόγευμα, σε επίσκεψη μετά τη δεύτερη καταγγελία (4) διαπιστώθηκε πως στο σημείο του περιμετρικού καναλιού της Αλυκής Καλλονής που η παράνομη διάνοιξη-από την πλευρά του «ιπποδρόμου» έρχεται, σε επαφή με την παράνομη διάνοιξη προς τα δυτικά, υπήρχαν όντως ποσότητες από πέτρες-βράχια και από τις δύο όχθες του καναλιού και ίχνη από μεγάλο όχημα που τα μετέφερε στο σημείο. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε η ύπαρξη και μεγάλων πλαστικών σωλήνων.

  4. 4)  Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως δρομολογείται η δημιουργία κάποιου τύπου γέφυρας στο κανάλι των Αλυκών Καλλονής που θα ενώνει τον υπάρχοντα άτυπο «ιππόδρομο» που βρίσκεται στα ανατολικά της διάνοιξης με τη διάνοιξη στη νέα περιοχή με σκοπό τη διεξαγωγή ιπποδρομιών.

Τα ανωτέρω ευρήματα αποτυπώνονται σε χάρτη και σειρά φωτογραφιών στο Παράρτημα.
Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός γενικών ορίων χωρικής αρμοδιότητας της ΜΔΠΠ Βορειοανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με τον Ν. 4519/2018 και τον Ν. 4685/2020. Ειδικότερα:

  1. 1)  Βρίσκεται, εξ ολοκλήρου, εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 με ονομασία «GR4110004 – Λέσβος: Κόλπος Καλλονής και χερσαία παράκτια ζώνη» που αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

  2. 2)  Βρίσκεται, εξ ολοκλήρου, εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 με ονομασία «GR4110007 – Παράκτιοι υγρότοποι και Κόλπος Καλλονής» που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

  3. 3)  Περιλαμβάνει τους τύπους οικοτόπων του Παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ: 3170* - Μεσογειακά εποχικά τέλματα (που αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας) και 2260- Θίνες με βλάστηση σκληρόφυλλων θάμνων (Cisto-Lavenduletalia).

  4. 4)  Αποτελεί ενδιαίτημα για τα είδη πανίδας του Παραρτήματος IΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ: Ελληνική Χελώνα (Testudo graeca).

  5. 5)  Aποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα των ειδών πουλιών για το χαρακτηρισμό της ΖΕΠ: Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea), Πετροτουρλίδα (Burhinus oedicnemus), Νανοσκαλίδρα (Calidris minuta), Χαλκόκοτα, Αργυροτσικνιάς (Ardea alba) και Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus). Αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα τροφοληψίας ειδών μεγάλων αρπακτικών του Παρ. Ι της 143/2002 που παρατηρούνται στην περιοχή νότια των Αλυκών Καλλονής: Φιδαετός (Circaetus gallicus), Λιβαδόκιρκος (Circus pygargus), Στεπόκιρκος (C. macroourus), Χειμωνόκιρκος (C. cyaneus).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι επεμβάσεις προκάλεσαν εκτεταμένη καταστροφή της φυσικής βλάστησης και αλλοίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους σε οικότοπο προτεραιότητας 3170* καθώς και υποβάθμιση του κρίσιμου ενδιαιτήματος για τα είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης περιοχής.

Θα πρέπει να υπάρξει άμεση αποτροπή νέων επεμβάσεων στην περιοχή και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως η πληγείσα έκταση θα επενέλθει με φυσικό τρόπο. Για το λόγο αυτό θεωρείται άκρως απαραίτητη η πλήρης απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στην έκταση της διάνοιξης, όπως η κίνηση οχημάτων, η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση αλόγων κ.λ.π. Για το σκοπό αυτό θα ήταν χρήσιμη η περίφραξη από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, στον οποίο ανήκει η έκταση, επαρκών σημείων αυτής ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση από οχήματα ή εξασκούμενα άλογα (όπως διαπιστώθηκε να επιχειρείται από τη διάνοιξη και μετά).

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

 

11

12

13

133

134

5

6

7

Μοιράσου το άρθρο!