Περιβάλλον

20/10/2020 - 14:50

Βρέθηκε λύση για τα 16.000 κυβικά σωσίβια που είχαν συσσωρευτεί στις ακτές της Λέσβου

Γίνεται γνωστό ότι εγκρίθηκε η αίτηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για χρηματοδότηση του έργου «Υπηρεσία Τελικής Διάθεσης Αποβλήτων Ναυτιλιακού Εξοπλισμού των προσφυγικών ροών του Δήμου Δυτικής Λέσβου».

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 210.873 ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής του είναι 40 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά ουσιαστικά στο πενταετές αδιέξοδο των «αποβλήτων του προσφυγικού» και ειδικότερα στην ποσότητα σωσιβίων (16.000 κυβικά) που είχε συσσωρευτεί στις ακτές από την έναρξη των εκρηκτικών προσφυγικών ροών το 2015 και είχε εναποτεθεί στην χωματερή του Μολύβου. 

Η δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, είχε επισημάνει το αδιέξοδο σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, διεκδικώντας αποφασιστική λύση, δεδομένου ότι το πλαστικό των σωσιβίων που είχε συσσωρευτεί στον ΧΑΔΑ Μήθυμνας, δεν θεωρείτο ούτε ανακυκλώσιμο υλικό, ούτε και μπορούσε να καταστραφεί, διότι είχε υψηλή περιεκτικότητα PVC το οποίο καθιστά το υπολειμματικό απόβλητο ακατάλληλο για καύση. 

Ο όγκος των αποβλήτων είναι εκτός από σωσίβια, κουβέρτες και υπολείμματα πλωτών σκαφών.

Η μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για το έργο αφορά α) στον τεμαχισμό των ναυτιλιακών αποβλήτων και β) στη φορτοεκφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον αδειοδοτημένο χώρο υγειονομικής ταφής της Λέσβου. 

Μοιράσου το άρθρο!