Περιβάλλον

17/01/2022 - 16:07

Εκτός από τα όμορφα Φλαμίνγκο είδαν Αργυροπελεκάνους, Κορμοράνους, Αβοκέτες, την Αετογερακίνα και πολλά ακόμη

Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στους υγροτόπους της Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια αναδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις ορνιθοπαρατηρησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία  των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους χειμερινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Την Κυριακή 16/01 εξορμήσαμε με ηλιόλουστο καιρό στην Αλυκή της Καλλονής. Οι λίστες δήλωσης συμμετοχής ήταν υπερπλήρεις και η παρατήρηση πουλιών έγινε με δυό ομάδες με τη συμμετοχή 13 και 14 ατόμων αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια των εξορμήσεων μπορέσαμε να παρατηρήσουμε, εκτός από τα όμορφα Φλαμίνγκο επίσης Αργυροπελεκάνους, Κορμοράνους, Αβοκέτες, Χουλιαρομύτες, Αργυροτσικνιάδες, Τουρλίδες, Κοκκινοσκέληδες και από πάπιες (που ήταν ο στόχος μας!) Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Σφυριχτάρια, Πρασινοκέφαλες και Κιρκιρί! Ο καλός καιρός ήταν ιδανικός επίσης και αρπακτικά πουλιά και καταγράψαμε Αετογερακίνα και Κοινή Γερακίνα, Καλαμόκιρκο και έναν εκπληκτικό αρσενικό Χειμωνόκιρκο.

Το αυξημένο ενδιαφέρον μας γέμισε αισιοδοξία για τη νέα χρονιά και θα επαναλάβουμε τις εξορμήσεις για το κοινό το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 29 κι 30 Ιανουαρίου καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το ΚΠΕΝ Καλλονής θα συμμετέχει στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2022.

Τα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου αλλάζουν με τις εποχές. Αυτή την περίοδο είναι ιδανική να παρατηρήσουμε τα είδη του Χειμώνα που θα βρίσκονται εδώ μέχρι το Φεβρουάριο- πριν μεταναστεύσουν ξανά στις βορειότερες περιοχές από όπου προέρχονται. Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει και επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).

Οι δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!