Περιβάλλον

11/10/2021 - 07:00

Ενα σούπερ ντιζαϊνατο σπίτι στη Λέσβο -Τριγωνικό, με σκάλα σαν κορδέλα [φωτο]

Ενα σούπερ ντιζαϊνατο σπίτι στη Λέσβο -Τριγωνικό, με σκάλα σαν κορδέλα

Στη μαγική Λέσβο, σε μία εξαίρετη τοποθεσία, στην θέση Κράτηγος, όπου η φύση αποκαλύπτει το μεγαλείο της, σχεδιάστηκε ένα μοναδικό σπίτι το οποίο προσφέρει στους ιδιοκτήτες του ένα άνετο και πολυτελές περιβάλλον.

Τα ιδιαίτερα στοιχεία του μοναδικού design, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου b-group, είναι οι έντονες γεωμετρικές γραμμές και ο δυναμισμός που αποπνέει το ανεπίχριστο σκυρόδεμα.

 

Η κατοικία με την ασυνήθιστη φόρμα βρίσκεται στην Κράτηγο σε σημείο με αμφιθεατρική θέα προς την Ανατολική πλευρά του Αιγαίου. O σχεδιασμός του κτιρίου εκμεταλλεύεται το ανάγλυφο του εδάφους και τον προσανατολισμό του οικοπέδου καθώς η κατοικία ανοίγεται προς την νοτιοανατολική θέα του θαλάσσιου μετώπου και της καταπράσινης πλαγιάς, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από έναν πιο εσωστρεφή σχεδιασμό στο βορειδυτικό και ψηλότερο τμήμα του οικοπέδου, από όπου πραγματοποιείται και η είσοδος στην ιδιοκτησία.

Οπως σημειώνουν στο iefimerida οι επικεφαλείς αρχιτέκτονες του έργου, Ηλίας Μπρατόπουλος και Ζέτα Παπαβασιλείου, τον σχεδιασμό του κτιρίου διέπουν σύγχρονες σχεδιαστικές αρχές και δυναμικές γεωμετρικές χαράξεις, οι οποίες επεκτείνονται και στις υπαίθριες διαμορφώσεις και προσβάσεις.

Η καθαρότητα του κτιριακού όγκου εξ’ολοκλήρου από ανεπίχριστο σκυρόδεμα συνδιαλέγεται με την δυναμική γεωμετρία και εναλλάσσεται με γυάλινες κινούμενες επιφάνειες, οι οποίες εξισώνουν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό xώρο και δημιουργούν εντυπωσιακές φυγές καδράροντας την θέα προς τη θάλασσα της ανατολικής όψης και την καταπράσινη πλαγιά της νότιας όψης.

χδ

Βασική συνθετική αρχή αποτελούν οι δύο έντονες χαράξεις του δυτικού και του νότιου μετώπου που σχίζουν το ανάγλυφο του εδάφους, τέμνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το ορθογώνιο τρίγωνο της κάτοψης που ανοίγεται προς το ανατολικό θαλάσσιο μέτωπο. Η συνέχεια των βασικών αυτών χαράξεων στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των προσβάσεων τονίζουν παράλληλα την δυναμική του σχεδιασμού και του φυσικού αναγλύφου.

Η κατοικία, συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και είναι προσαρμοζόμενη στις έντονες κλίσεις του γηπέδου. Το ενδίαμεσο επίπεδο, από το οποίο πραγματοποιείται και η είσοδος, αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο διημέρευσης (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, WC), ο οποίος ανοίγεται πλήρως προς τη θέα και την βεράντα-πλατφόρμα όπου η πισίνα ως βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ξεδιπλώνεται σε όλο το μήκος της όψης, αποτελώντας ταυτόχρονα και δροσερό στοιχείο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

77

Το όριο του βορειοδυτικού τοίχου, καθαρό και εσωστρεφές επεκτείνεται μέχρι τα όρια του γηπέδου ως στατικό στοιχείο στήριξης της πέργκολας του περιβάλλοντος χώρου και ως όριο προστασίας από τους βορειοδυτικούς ανέμους. Ένα εσωτερικό τριγωνικό αίθριο διαπερνά όλα τα επίπεδα και οδηγεί το φυσικό φως από τους φεγγίτες της οροφής και τα κατακόρυφα ανοίγματα της δυτικής όψης στο χαμηλότερο επίπεδο ακριβώς κάτω από το επίπεδο της εισόδου, στο οποίο χωροθετούνται 4 ανεξάρτητοι ξενώνες, εκ των οποίων οι τρεις παρατάσσονται ακριβώς κάτω από την πισίνα του ισογείου και εκτονώνονται προς την θέα του ανατολικού Αγαίου.

55

Η εντυπωσιακή σκάλα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα καθώς ξετυλίγεται ελεύθερα σαν κορδέλα μέσα στο αίθριο και με φόντο των συμπαγή δυτικό τοίχο από ανεπίχριστο σκυρόδεμα. Ανεβαίνοντας τη σκάλα ο συμπαγής δυτικός τοίχος αποδομείται σταδιακά και αντικαθίσταται από ένα μεγάλο ενιαίο άνοιγμα στο τελευταίο επίπεδο, το οποίο προστατεύεται από το δυτικό φως χάρη σε μία σειρά από ρυθμιζόμενες κατακόρυφες μεταλλικές περσίδες, στις οποίες αντικατροπτίζονται τα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος. Στο ψηλότερο και μικρότερο επίπεδο χωροθετείται η κυρίως κρεβατοκάμαρα της κατοικίας, με εντυπωσιακές φυγές και ελεύθερες θεάσεις από κάθε γωνία του δωματίου, οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση της αιώρησης πάνω από την πυκνή βλάστηση της πλαγιάς.

O βιοκλιματικός χαρακτήρας που διέπει το σχεδιασμό αποτυπώνεται στον προσανατολισμό της κατοικίας, στα στοιχεία οριζόντιας σκίασης στην ανατολική όψη, στα στοιχεία κατακόρυφης σκίασης στην δυτική όψη και στην δυνατότητα φυσικού αερισμού σε όλους τους χώρους της κατοικίας.

δ

ψ

Μοιράσου το άρθρο!