Περιβάλλον

15/09/2021 - 16:24

«Εξαφανίστηκε» το βουνό από σωσίβια της προσφυγικής κρίσης στη Δυτική Λέσβο

Έξι χρόνια από τότε που τόνοι σωσιβίων είχαν εναποτεθεί στον ΧΑΔΑ Μήθυμνας και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από το βουνό των αποβλήτων που προέκυψαν από την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση του 2015, ο δήμος Δυτικής Λέσβου καθάρισε την περιοχή.

Πάνω από 1.850 τόνοι υλικών που δε μπορούσαν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν, υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μέσω ειδικού προγράμματος το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου και των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Μετανάστευσης.

Ο όγκος των αποβλήτων, εκτός από σωσίβια ήταν, κουβέρτες και υπολείμματα πλωτών σκαφών.

Η δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της είχε επισημάνει το αδιέξοδο σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, διεκδικώντας αποφασιστική λύση, δεδομένου ότι το πλαστικό των σωσιβίων που είχε συσσωρευτεί στον ΧΑΔΑ Μήθυμνας, δε θεωρείτο ούτε ανακυκλώσιμο υλικό, ούτε και μπορούσε να καταστραφεί, διότι είχε υψηλή περιεκτικότητα PVC το οποίο καθιστά το υπολειμματικό απόβλητο ακατάλληλο για καύση.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, “έκλεισε μία πληγή που υπήρχε από το 2015-16. Μάλιστα στον δήμο μας, δέκα μέρες μετά τη σύστασή του επιβλήθηκε και πρόστιμο για ρύπανση της περιοχής. Αν και με λίγες δυνάμεις ενεργήσαμε γρήγορα και σήμερα το βουνό από σκουπίδια έχει καθαριστεί”.

Τη μελέτη εκπόνησε η υποστελεχωμένη διεύθυνση τεχνικών έργων του δήμου, σύμφωνα με την οποία έγινε τεμαχισμός του υλικού και  μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον αδειοδοτημένο χώρο υγειονομικής ταφής της Λέσβου.

 

ertnews.gr / Μυρσίνη Τζινέλλη

Μοιράσου το άρθρο!