Περιβάλλον

24/07/2022 - 21:30

Φωτιά στα Βατερά - Κάηκαν 20.000 στρέμματα - Η εικόνα μετά από 36 ώρες

Εκτός κινδύνου στην παρούσα φάση Βρίσα και Σταυρός

Μετά από 36 ώρες η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στα Βατερά είναι συγκρατημένη αισιόδοξη και με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ υπάρχει η ελπίδα ότι αύριο η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο.

Το θετικό είναι τα χωριά Βρίσα και Σταυρός (που εκκενώθηκαν αργά το μεσημέρι) τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν κινδυνεύουν(αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή). Από το απόγευμα η φορά του ανέμου έχει κατεύθυνση προς τις ήδη καμένες περιοχές και στην παρούσα χρονική στιγμή δεν απειλεί τους δύο οικισμούς. Βέβαια πάντα υπάρχει ο φόβος καθώς είναι συχνές οι αλλαγές στη φορά της φωτιάς.

Στα θετικά βεβαίως ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες.

Δυστυχώς όμως το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. 

Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν.

Τεράστια η ζημιά και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής λίγο πριν ξεκινήσει ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για την περιοχή.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε  στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.  

Με τα νεότερα δεδομένα η έκταση που έχει καεί μέχρι στιγμής πλησιάζει τα 20.000 στρέμματα. 

Τεράστια η καταστροφή και στον ελαιώνα της περιοχής. Δεν κάηκαν μόνο πεύκα αλλά και ελιές. Ελαιόδεντρα που κάηκαν ή καρατομηθηκαν από τις ρίψεις νερού. Δεκάδες ελαιοπαραγωγοι σε απόγνωση . Βιώνουν εκτός από τη γενική καταστροφή της περιοχής και τη δική τους οικονομική καταστροφή. 

Αυτή τη φορά οι υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξη. Δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης αλλά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Πολιτεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η καταστροφή αφορά και πολίτες που βίωσαν το σεισμό πριν από μερικά χρόνια. 

 

Ο υπολογισμός της έκτασης που κάηκε:

Όπως θα διαβάσετε στην εκτίμηση μέχρι 12:20 μεσημέρι Κυριακής η έκταση που κάηκε ή επηρεάστηκε από τη φωτιά είναι 16.300 στρέμματα. Από το μεσημέρι και μέχρι τώρα έχουν υπολογιστεί ακόμη 5.000 στρέμματα για να φθάσουμε στον θλιβερό απολογισμό ότι μέχρι τώρα κάηκαν 20.000 στρέμματα. 

Η ανάλυση για τα 16.300 στρέμματα:

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Κυριακή 24.07.2022 στις 12:20 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 - 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου είναι περίπου 16.300 στρέμματα.
 

δδ

Εικόνα 1. Δορυφορική αποτύπωση της έκτασης που έχει επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 έως 24.07.2022 12:00) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου. 


Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus. 

Μοιράσου το άρθρο!