Περιβάλλον

19/05/2022 - 12:28

Γνωρίστε τα φίλτρα αυτοκινήτων

ΔΕΗ

women

Κάθε αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με τέσσερα κύρια φίλτρα: φίλτρο καμπίνας, φίλτρο λαδιού, φίλτρο καυσίμου και φίλτρο αέρα. Ο σκοπός όλων αυτών των φίλτρων είναι να διοχετεύουν και να παγιδεύουν τους ρύπους: σκόνη και ρύπους από τον αέρα, ακαθαρσίες από το καύσιμο ή ακαθαρσίες από το λάδι του κινητήρα. Η αναξιόπιστη αντικατάσταση των φίλτρων του οχήματος προκαλεί δυσλειτουργία τους και τελικά έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μηχανικά μέρη.

 

δ

Εικόνα των φίλτρων αυτοκινήτων από το www.antallaktikaonline.gr

 

1. Τι είναι το φίλτρο καμπίνας;

Το φίλτρο θαλάμου επιβατών καθαρίζει τον αέρα που εισέρχεται στον χώρο επιβατών μέσω του συστήματος θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού. Φιλτράρει τη σκόνη, τη γύρη και άλλα σωματίδια. Το φίλτρο ενεργού άνθρακα φιλτράρει επίσης τα καυσαέρια και τις οσμές. Ο καθαρός εσωτερικός αέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν πάσχετε από αλλεργίες ή αναπνευστικές παθήσεις.

 

2. Τι είναι το "φίλτρο αέρα";

Όπως ο άνθρωπος χρειάζεται οξυγόνο για να αναπνεύσει, έτσι και το αυτοκίνητό σας το χρειάζεται για τη διαδικασία της καύσης. Το φίλτρο αέρα εμποδίζει την είσοδο εντόμων, σκόνης, σωματιδίων, άμμου ή θραυσμάτων στον κινητήρα και διασφαλίζει ότι το μείγμα αέρα-καυσίμου έχει τη σωστή αναλογία για τη διατήρηση της απόδοσης.

 

3. Τι είναι το φίλτρο λαδιού;

Ένα φίλτρο λαδιού εξασφαλίζει τη συνεχή παροχή λαδιού και απομακρύνει σωματίδια (ρύπους, οξειδωμένο λάδι, μεταλλικά σωματίδια) που μπορεί να εισέλθουν στο λάδι του κινητήρα λόγω φθοράς του κινητήρα. Το φίλτρο λαδιού καθαρίζει το λάδι του κινητήρα ώστε να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του.

 

4. Τι είναι το φίλτρο καυσίμου;

Ένα φίλτρο καυσίμου απομακρύνει ακαθαρσίες όπως σκόνη, σκουριά και άμμο από το καύσιμο. Αφαιρώντας αυτές τις ακαθαρσίες, το φίλτρο καυσίμου προστατεύει τα μπεκ καυσίμου και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της απόδοσης και της μακροζωίας του κινητήρα ενός αυτοκινήτου.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεται το φίλτρο λαδιού στο αυτοκίνητο;

Για την προγραμματισμένη συντήρηση, το πρώτο πράγμα που συμβουλεύουν οι τεχνικοί είναι να αλλάξουν όλα τα φίλτρα του αυτοκινήτου. Αυτό αντιστοιχεί κατ' αρχήν στις συστάσεις των κατασκευαστών, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτείτε. Ορισμένα φίλτρα μπορεί να μην χρειάζεται να αλλάζονται τόσο συχνά, αλλά να καθαρίζονται.

Το φίλτρο αέρα σίγουρα δεν χρειάζεται να αλλάζεται τόσο συχνά. Το χειμώνα, δεν λερώνεται σχεδόν ποτέ. Το καλοκαίρι, μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας - με πανί, ηλεκτρική σκούπα ή συμπιεστή. Το κυριότερο είναι να το κάνετε συχνά, έτσι ώστε να μην προλάβει να φράξει σε σημείο πλήρους αχρηστίας. Αυτό αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του και σας εξοικονομεί χρήματα.

Η ίδια σύσταση ισχύει και για τον καθαρισμό των φίλτρων καμπίνας, επειδή ούτε αυτά πρέπει να αλλάζονται πολύ συχνά. Ο παραγωγός συνιστά να το κάνετε κάθε 10-15 χιλιάδες χιλιόμετρα, στην πραγματικότητα - όχι τόσο συχνά, δεν πρέπει να ανησυχείτε νωρίτερα από 20-30 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Αλλά είναι αδύνατο να καθαριστούν τα φίλτρα καυσίμου - μόνο να αντικατασταθούν. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνεται τόσο συχνά. Τα φίλτρα λαδιού είναι τα ίδια, αλλά είναι απαραίτητο να τα αλλάζετε αρκετά συχνά - κάθε 10-15 χιλιάδες χιλιόμετρα, ανάλογα με τις συστάσεις του κατασκευαστή, μαζί με το λάδι κινητήρα.

Μοιράσου το άρθρο!