Περιβάλλον

21/06/2024 - 09:30

Ημερίδα για τη Γεωθερμική Ενέργεια: Μια Ελπιδοφόρα, Ανανεώσιμη Ενέργεια για τη Λέσβο

Την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αποδήμου Ελληνισμού διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Γεωθερμική Ενέργεια: Μια Ελπιδοφόρα, Ανανεώσιμη Ενέργεια για τη Λέσβο», στην αίθουσα «Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 09:30 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 14:15 μ.μ.

Η ημερίδα αυτή έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς φορείς σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας. Η Λέσβος, με τα σημαντικά γεωθερμικά της πεδία, όπως αυτά του Πολιχνίτου και του Λισβορίου, διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται ομιλίες από ειδικούς στον τομέα της γεωθερμίας, παρουσιάσεις επιτυχημένων παραδειγμάτων αξιοποίησης γεωθερμικών πηγών από άλλες περιοχές, καθώς και συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωθερμίας στη Λέσβο. Επίσης, θα υπάρξει έκθεση με ενημερωτικό υλικό και παρουσιάσεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως οργανωτής της εκδήλωσης, αναγνωρίζει την ανάγκη για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενεργειακής αυτονομίας της περιοχής μας. Η γεωθερμική ενέργεια, με τα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να παραστούν στην ημερίδα και να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το μέλλον της γεωθερμικής ενέργειας στη Λέσβο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά απαιτείται προεγγραφή λόγω περιορισμένων θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ή να επικοινωνήσετε με τα γραφεία μας στο 22713 50566.

 

Λεπτομέρειες για την παρακολούθηση της Διαδικτυακής ημερίδας:

 

  • Ημέρα διεξαγωγής: 21/06/2024
  • Ώρα διεξαγωγής: 9:30 – 14:15
  • Πλατφόρμας zoom (link) 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

09:30 π.μ. Καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη

09:45 π.μ. 10:15 π.μ. κ. Παντελής Μπουρνιάς, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας του Π.Σ. «Η Γεωθερμία στο Βόρειο Αιγαίο» Δρ. Τάκης Χ. Ιορδάνης, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» : «1983 - 2023 Σαράντα χρόνια χαμένα για τη Γεωθερμική Ενέργεια και για τη Λέσβο». 

10:45 π.μ. Ομότιμος Καθηγητής της Γεωθερμίας του ΑΠΘ κ.Μιχάλης Φυτίκας:«Γενικά περί Γεωλογίας-
Γεωθερμίας της χώρας με εξειδίκευση στη νήσο Λέσβο»

11:15 π.μ.  Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μαυρογιαννόπουλος:
«Γεωθερμικές εφαρμογές στη σύγχρονη Γεωργική Τεχνολογία»

11:45 π.μ. Διάλειμμα.

12:15 μ.μ Δρ. Νικόλαος Κολιός :«Εφαρμογές στην επεξεργασία γεωργικών προϊόντων με
χρήση γεωθερμίας (αφυδάτωση, ξήρανση)»

12:45 μ.μ Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Μιχάλης Βραχόπουλος:
«Αξιοποίηση Γεωθερμικού Πεδίου «Πολιχνίτου» Νομού Λέσβου, σχεδιασμός και προοπτικές».

13:15 μ.μ. κ. Ευάγγελος Σπυρίδωνος, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Διεύθυνση Ανάπτυξης Έργων, Κλάδος
Αδειοδοτήσεων «Ιστορικό των γεωθερμικών ερευνών του ομίλου ΔΕΗ στη Λέσβο».

13:45 μ.μ  Σύνοψη και Συμπεράσματα, της ημερίδας από τον καθηγητή κ. Μ.Φυτίκα.

14:15 μ.μ. Λήξη

 

Μοιράσου το άρθρο!