Περιβάλλον

21/02/2023 - 15:15

Καταστρέφουν περιοχή Natura στη Λέσβο για να στήσουν «ιπποδρόμιο»

Μπουλντόζες σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ Έτσι θέλουμε να έχουμε οικοτουρισμό; 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έγιναν και πάλι αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες για παράνομες εργασίες που έγιναν στην περιοχή νότια των Αλυκών Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, έχει γίνει διάνοιξη μιας ευθείας «δρόμου» πλάτους τουλάχιστον 7 μέτρων, που ξεκινά από την περιοχή του παλιού «ιπποδρομίου» και με κατεύθυνση δυτικά περνά το ποταμάκι και συνεχίζεται για εκατοντάδες μέτρα.

 

Η περιοχή βρίσκεται εντός του καταφυγίου άγριας ζωής (ΚΑΖ) ενώ επιπρόσθετα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SΡΑ) της οδηγίας 79/409 για την ορνιθοπανίδα ενώ είναι και στην καρδιά του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Νατούρα 2000.

 

Είναι προφανές ότι οι εργασίες έγιναν για τη χρήση της περιοχής ως «ιπποδρόμιο» κάτι που και στο παρελθόν έχει συμβεί με τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας, με πολλαπλές συνέπειες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Είναι ενδεικτικό τι συνέβη την περσινή χρονιά με τον θάνατο ενός αλόγου κατά τη συμμετοχή του στις «ιπποδρομίες», γεγονός που έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ και όλοι οι φορείς δήλωναν ότι οι αγώνες είχαν γίνει χωρίς αδειοδότηση και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

 

Οι εργασίες αυτές υποβαθμίζουν την καρδιά της πιο γνωστής προστατευόμενης περιοχής παρατήρησης πουλιών του νησιού μας, που επισκέπτονται χιλιάδες παρατηρητές της φύσης, birdwatchers, κάθε χρόνο, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία του νησιού και μάλιστα εκτός της καλοκαιρινής σεζόν (Απρίλιος – Μάιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος).

 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπέβαλαν σχετική αναφορά στο  το Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όπως και στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ενώ η αναφορά κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

 

Ζητείται η ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για την τιμωρία των υπευθύνων, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και την προστασία του με τα κατάλληλα μέσα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

 

 

  Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!