Μυτιλήνη: Έκοψαν το ιστορικό πεύκο στο Κιόσκι και άφησαν όρθιο τον γυμνό κορμό
Το υπεραιωνόβιο πεύκο μπροστά από τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου, στο Κιόσκι της Μυτιλήνης, δεν υπάρχει πια όπως το γνώριζαν γενιές κατοίκων της πόλης.
Μετά από αρκετούς μήνες μελετών, εγκρίσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, το συνεργείο προχώρησε την Κυριακή στην κοπή του δέντρου, το οποίο είχε κριθεί επικίνδυνο λόγω ασθένειας και του κινδύνου πτώσης κλαδιών. Στο παρελθόν, μεγάλο κλαδί είχε πέσει σε μικρή απόσταση από πεζό, ενώ για μεγάλο διάστημα ο χώρος παρέμενε αποκλεισμένος.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη θέση του πεύκου παρέμεινε ένας ψηλός, γυμνός κορμός με διχάλα.
(φωτογραφία Νανά Παυλακέλλη)
Σύμφωνα με πληροφορίες η κοπή δεν έχει ολοκληρωθεί και σε πρώτη φάση προβλεπόταν μόνο η απομάκρυνση των επικίνδυνων κλαδιών. Σε κάθε περίπτωση και για λόγους αισθητικής θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ο χώρος πρέπει να αποκατασταθεί, να φυτευτεί νέο δέντρο ή να δρομολογηθεί κάποια άλλη παρέμβαση.
Η ματιά ενός πολίτη – Γράφει η Νανά Παυλακέλλη
Μη σε ξεγελάει που κάνει το υπεραιωνόβιο πεύκο το σήμα της νίκης...εννοείται πως είναι υπέρ των ανθρώπων...
Τι κρίμα για "τον Πεύκο" που μάλλον φύτεψαν με στοργή οι "αλλοθρησκοι", σεβάστηκε ο χρόνος και οι κάθε είδους αλλαγές των καιρών, το δέντρο που ήταν παρόν σε κάθε σημαντική, πολιτική κι ιστορική στιγμή του μέρους μας, το δέντρο που τα τελευταία χρόνια, συστηματικά κατακρεουργήθηκε στο όνομα μια καλά μεθοδευμένης επερχόμενης απειλής και τέλος καταδικάστηκε εκ του ασφαλούς, με την άρτια βεβαιως, όπως σε κάθε περίπτωση και όπως πάντα, καλά δομημένη τεκμηρίωση/ βούλα/ "παγίδα".
Πάει κι αυτό, έγινε μέρος των θλιβερών Χρονικών της Αδιάφορης Πόλης....
Σιγά μωρέ, πως κάνεις έτσι πρωί-πρωί, άσε μας αρχη-βδομαδιάτικα, δεν έχεις με κάτι καλύτερο να ασχοληθείς;;;;Κάτσε στα αυγά σου και κατάπιε το κι αυτό!!!!
Στο κάτω κάτω της γραφής κανείς άλλος δε νοιάζεται και σε λίγο κανείς άλλος δε θα θυμάται και τίποτα...
Ένα δέντρο που στάθηκε για δεκαετίες μπροστά από το Κιόσκι κόπηκε μέσα σε λίγες ώρες. Η ασφάλεια των ανθρώπων είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο, όμως, πρέπει να είναι και η υποχρέωση των αρχών να εξηγούν καθαρά τις αποφάσεις τους και να μην αφήνουν πίσω τους μια εικόνα μισοτελειωμένης παρέμβασης.