Περιβάλλον

15/11/2019 - 19:47

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Πλωμάρι (φωτογραφίες) και ... αδιαφορία!

Την θλιβερή εικόνα μιας θαλάσσιας χελώνας νεκρή στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι αντίκρισαν σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής.

Η χελώνα ξεβράστηκε νεκρή, ενώ μέχρι τώρα είναι άγνωστα τα αίτια του θανάτου της αν και το πιθανότερο είναι να τραυματίστηκε σε αλιευτικά εργαλεία καθώς στο ένα πόδι υπάρχουν σημάδια τραυματισμού.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι αργά το μεσημέρι ούτε η Λιμενική Αρχή ούτε ο Δήμος είχαν δείξει ενδιαφέρον ώστε να πράξουν τα δέοντα που αφορούν τα αίτια θανάτου και την υγειονομική ταφή. 

Στη διάρκεια κάθε έτους, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας, ξεβράζονται περί τις 500 νεκρές καρέτα καρέτα, αριθμός αρκετά υψηλός, για ένα απειλούμενο είδος, με πληθυσμό περίπου 20.000 σε όλη τη Μεσόγειο, είναι δύσκολο, όμως, να συμπεράνει κανείς ποια ρεύματα τις έβγαλαν εκεί που ξεβράστηκαν.

Γενικότερα, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι καρέτα καρέτα στις ελληνικές θάλασσες σχετίζονται με την οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τις φιλοξενούν, την κλιματική αλλαγή, τραυματισμούς από ταχύπλοα, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία -μπλέκονται σε δίχτυα και παραγάδια και τρώνε τα αγκίστρια- και σε κάποιες περιπτώσεις ηθελημένη θανάτωση, αν και τα τελευταία χρόνια με τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση των ψαράδων τέτοια περιστατικά έχουν περιοριστεί σημαντικά.

 

( οι αποκλειστικές φωτογραφίας είναι από τον αναγνώστη του Lesvosnews.net Γιάννη Σαββέλη) 

 

Μοιράσου το άρθρο!