Περιβάλλον

15/02/2024 - 13:28

Νωρίτερα από ποτέ ξεκίνησε η ξήρανση πεύκων στο νησί μας

Ενημέρωση από το Σωματείο Εθελοντισμού Άμπελος

Η ξήρανση των πεύκων.

Πρώιμη έναρξης του φαινομένου της ξήρανσης των πεύκων στο νησί μας στη φετινή περίοδο.

Δυστυχώς ενώ περιμέναμε με ιδιαίτερη προσοχή να δούμε κατά τον Απρίλιο το πως θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο στην φετινή περίοδο παρατηρήσαμε έκπληκτοι ότι η ξήρανση των πεύκων άρχισε πρώιμα να εκδηλώνεται από τις αρχές Φλεβάρη με αποτέλεσμα πολλά μεμονωμένα πεύκα ήδη από τώρα να ξεραίνονται.

Συγκεκριμένα κάθε χρόνο η εξάπλωση του φαινομένου αρχίζει να παρατηρείται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβρη, ενώ τους υπόλοιπους μήνες το σκαθάρι φαίνεται να παραμένει στα πεύκα αδρανές (λόγω του κύκλου ζωής του).

Και ανάλογα των καιρικών συνθηκών το όλο φαινόμενο εξελίσσεται π.χ αν έχουμε χιόνια, παγετό, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες βλάπτουν το σκαθάρι το φαινόμενο υποχωρεί, όμως αν έχουμε πολυ ήπιο χειμώνα (όπως φέτος με τους πιο ζεστούς μήνες των τελευταίων χρόνων) το φαινόμενο εξελίσσεται ιδιαίτερα και νέα πεύκα γίνονται θύματα του σκαθαριού.

Να τονίσουμε ότι πριν κάνουμε την δημοσίευση αυτή μιλήσαμε με ειδήμονες όπως και με τον ειδικό και έμπειρο επιστήμονα επί του θέματος τον Δρ. Δημήτριο Αβτζή Δασολόγο - Εντομολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Θεσσαλονίκης και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την όλη ενημέρωση και ο οποίος μας επιβεβαίωσε δυστυχώς ότι πράγματι έχουμε πρώιμη έναρξη του φαινομένου και όχι μόνο στο νησί μας αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας.

Και συνέστησε να προβούμε στην άμεση κοπή των νέων ξηραμενων πεύκων.

Γνωρίζουμε ότι το δασαρχείο από την αρχή του φαινομένου παρακολουθεί ιδιαίτερα την όλη εξέλιξη και έχει κάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

εε

Πέρυσι μάλιστα κάλεσε στο νησί μας ειδικούς επιστήμονες όπως τον πλέον ειδικό εντομολόγο τον κ Δ.Αβτζή, και βλέποντας την όλη εξέλιξη της εξάπλωσης της ξήρανσης των πεύκων ενημέρωσε και ειδοποίησε τους δήμους, που είναι και οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες του δάσους του νησιού μας, για τις απαιτούμενες ενέργειες, που έπρεπε από πέρυσι ήδη να είχαν γίνει.

Παρόλα αυτά εκ μέρους των δήμων που είναι και οι αρμόδιοι για την κοπή των ξηραμενων πεύκων, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει στην ουσία τίποτα..

Μακάρι ο λίγος χειμώνας που έμεινε πίσω να μετριάσει την εξάπλωση του φαινομένου που βλέπουμε σήμερα.

Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης καθώς και η δημοτική αρχή του δήμου δυτικής Λέσβου, κάτω από τις οδηγίες της δασικής υπηρεσίας, να ξεκινήσουν άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δυστυχώς τα λέγαμε από την αρχή αλλά....

11

Ως Άμπελος έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για την προστασία του δάσους και με τις πολύ μικρές μας δυνατότητες, θα συνεχίσουμε την παρακολούθηση του θέματος αλλά και τη καταγραφή των ξηραμένων και προσβεβλημένων πεύκων σε όλη τη Λέσβο, με την ιστοσελίδα που έχουμε δημιουργήσει www.pinerescue.com, ώστε να βοηθήσουμε όλοι στην καταγραφή της εξέλιξης του φαινομένου, και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι την πρόταση μας να γίνει άμεσα ένα συντονιστικό όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου με συγκεκριμένα βήματα κάτω πάντα από τις οδηγίες της δασικής υπηρεσίας.

Η προστασία του δάσους του νησιού μας είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας .

Μοιράσου το άρθρο!