Περιβάλλον

06/06/2022 - 18:16

ΟΙ "ΑΦΤΈΡΓΙΣ" στον αστερισμό της 4ης γιορτής κερασιού στην Αγιάσο

Ο πρώην Δήμαρχος Αγιάσου - ο άνθρωπος που καθιέρωσε τις γιορτές κάστανου και κερασιού -  Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης  καταθέτει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο της δική πρόσκληση για την 4η Γιορτή Κερασιού και μας θυμίζει κάτι σημαντικό...

 

 

Μη μου πείτε πως δεν είναι λαχταριστά!

Αν μάλιστα έχουν και το δικό σου μόχθο , τα βλέπεις σαν λουκούμια.

"Ξηγυαλίζην" (λαμποκοπούν) σα "ξημπαμπούλις" (χρυσοκάνθαροι).

Γλυκαίνεσαι και μόνο που τα βλέπεις.

Τι κάνει η Φύση, όταν έχει τα κέφια της και τη φροντίδα μας!

Το σίγουρο είναι ότι πάμε για τη 4η γιορτή του Κερασιού, στις 12 του Ιούνη.

Τα 13 χρόνια που πέρασαν , δεν μας έκαναν να ξεχάσουμε αυτή την όμορφη και πρακτικά απαραίτητη εκδήλωση προβολής του Αγιασιώτικου Κερασιού.

Η συνέχεια θα δείξει πόσο την αποδέχεται ο Λεσβιακός κόσμος , και πόσο" μετράει" στη προσπάθεια των αγροτών να επιβιώσουν.

 

Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή αναφορά σε ένα ντόπιο "στολίδι" του κερασιού, "αδικημένο" και ξεχασμένο απ' τους σημερινούς και για πολλούς άγνωστο, ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ όμως "αξεσουάρ" για τη μεταφορά των κερασιών , στα παλιά μερακλήδικα χρόνια.

Στην Αγιάσο τις λέμε "Αφτέργις" (φτέρες) και φυτρώνουν σε " δρουσνούς" (δροσερούς) τόπους, όπως είναι ο Καστανιώνιας μας. Με τις αφτέργις , "ντυνάν" τα κασέλια , τα κάτω τους και τα πλαϊνά , και εκεί μέσα βάζαν τα κεράσια για τη μεταφορά τους, από το χωράφι στο χωριό ή στη "Χώρα" (Μυτιλήνη) ή σε άλλα χωριά. Όπως ήταν γεμάτο το κασέλι , βάζαν και από πάνω άλλες αφτέργις.

Όλες αυτές, όχι μόνο κρατούσαν δροσερά και " ζωντανά" τα κεράσια, αλλά και το ποιο σημαντικό. Ευώδιαζαν όλο το κασέλι και τα πολύτιμα " σκουλαρίκια" των κερασιών, με ένα πολύ λεπτό βουνίσιο άρωμα, που τα έκανε ακόμα ποιό νόστιμα και τα διατηρούσε σφιχτά. Όταν το ταξίδι ήταν μακρινό, σε απομακρυσμένα χωριά, σκέπαζαν τις πάνω αφτέργις με ένα "φαντό" (υφαντό) βαμβακερό πανί της "κρεβατής" (αργαλειού) , το γνωστό στους παλιούς, "Σαρκαπάν" (πανί της σάρκας), για προφύλαξη από τη ζέστη και τον ήλιο. Απλό μεν αλλά ευρηματικό.

 

Τέτοια και άλλα πολλά παρόμοια θα δείτε και θα ακούσετε αυτή τη Κυριακή, στις 12 του Ιούνη, στους κεντρικούς δρόμους της γραφικής Αγιάσου.

 

Όλα τα "μουρέλια" του νησιού μας,

μαζί με τους

γονιούς τους,

θα πρέπει να έλθουν την ερχόμενη Κυριακή στην Αγιάσο,

και από κοντά θα δουν και θα γνωρίσουν αυτό το αγροτικό

προϊόν και τις πανέμορφες κερασιές,

με μια πολύ

σύντομη βόλτα γύρω από το χωριό.

Σας περιμένουμε

με το

"κέρασμα" μας.

α

β

 

ω

Μοιράσου το άρθρο!