Περιβάλλον

12/03/2023 - 10:27

Παράνομη χωματερή στο Πιθάρι Ερεσού - Οι εύθυνες του Δήμου Δυτικής Λέσβου - Καταγγελία από την Πρωτοβουλία Ερεσού

Εδώ και καιρό,  μέσα από καταγγελίες στα μέσα,  συζητήσεις αλλά και με τα ίδια μας τα μάτια   διαπιστώνουμε ότι η αριστερή όχθη του ποταμού,  πριν το φράγμα και την άνοδο για το Πιθάρι, έχει καταντήσει μία απέραντη παράνομη χωματερή.

Διάφοροι ιδιώτες αλλά και ο Δήμος αποθέτουν εκεί από αδρανή μπάζα και παλιές συσκευές, μέχρι ογκώδη σκουπίδια και  ψόφια πρόβατα.   

 

Μιλάμε για ένα μέρος από το οποίο περνάει το ποτάμι του φράγματος που καταλήγει στην παραλία της Σκάλας Ερεσού. Μιλάμε για ένα μέρος μόλις λίγα μέτρα από την γεώτρηση πόσιμου νερού για το χωριό μας

 

Μιλάμε για ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το περιβάλλον του ποταμού μολύνεται και ασχημαίνει,  κι όλο αυτό σε κοινή και δημόσια θέα αφού το σημείο αποτελεί τμήμα πολύ δημοφιλούς βόλτας όπως όλοι γνωρίζουν. 

Επιπλέον οι επιπτώσεις της εγκατάλειψης της κοινότητας μας και στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι και οικονομικές. Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν. Όπως όλοι ξέρουν η πρώτη ομάδα τουριστών στα μέρη μας είναι οι παρατηρητές πουλιών. Στην περσινή ξενάγηση στον υδροβιότοπο του Ψαροποταμού από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχαμε παρατηρήσει ότι πολλά πουλιά που περνάνε από το μέρος μας προτιμούν, ίσως λόγω ησυχίας, το μέρος του ποταμού που εκτείνεται από το γεφύρι της Χαλάντρας και προς το φράγμα. Με βάση αυτό διερωτόμαστε.  

Αυτό θα είναι το καλωσόρισμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην έναρξη της τουριστικής σεζόν?  

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος πάνω σε κοίτη ποταμού που προστατεύεται με ειδικό κωδικό ως μικρός νησιωτικός υδροβιότοπος?  

Τις χειρότερες εντυπώσεις θα αποκομίσουν και άνθρωποι που θα κάνουν θρησκευτικό τουρισμό στην Μονή Πιθαρίου. 

Κατανοούμε όλοι ότι κάπου πρέπει να μεταφέρονται κι αυτού του είδους τα σκουπίδια. Απαιτούμε να γίνει παρέμβαση άμεσα, και να δοθεί λύση. Και κατ’ εμάς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο.  

Αποκλείοντας κατηγορηματικά την παρούσα θέση ζητάμε από τον Δήμο να ορίσει άλλη τοποθεσία που να μην είναι κοντά σε ποτάμι για αδρανή μπάζα και άλλα υλικά που δεν μπορούν να πεταχτούν στους κάδους. Εκεί ζητάμε ο Δήμος να αναλάβει υπεύθυνα να συλλέγει ότι φτάνει από ιδιώτες και να τα μεταφέρει στον χώρο της Άντισσας που έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ή όπου αλλού πρέπει. 

Τέλος μάθαμε και για μία πρόταση για τοποθέτηση κοντέινερ. Σε αυτή την πρόταση είμαστε θετικοί αρκεί α) να μην είναι στην παράνομη χωματερή, αυτή πρέπει να κλείσει άμεσα, αλλά στον νέο χώρο που ο Δήμος θα ορίσει υπεύθυνα β) να οργανώσει ο Δήμος την διαδικασία ώστε να αδειάζεται στον χρόνο του ώστε όντως να χρησιμεύσει ως πρόταση.  

Ας αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου με το σεβασμό και την προσοχή που τους αρμόζει.   

 

Πρωτοβουλία Ερεσού  - Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος. 

Μοιράσου το άρθρο!