Περιβάλλον

28/04/2023 - 12:25

Σε άθλια κατάσταση που βρίσκεται η Σκάλα Ερεσού (φωτο)

Απαξίωση – Εγκατάλειψη – Αδιαφορία από την Δημοτική Αρχή.

Η τουριστική σεζόν του 2023 ξεκίνησε στην Σκάλα Ερεσού δειλά δειλά την εβδομάδα του Πάσχα ενώ αυτό το ΣΚ έρχεται το πρώτο δυνατό τριήμερο λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς που πέφτει Δευτέρα. Σε όλο το Δήμο Δυτικής Λέσβου η Ερεσός μαζί με τον Μόλυβο και την Πέτρα αποτελούν τα δυνατότερα χαρτιά του Δήμου στον τουριστικό κλάδο και στην προσέλκυση επισκεπτών και άρα εσόδων για τον ίδιο τον Δήμο αλλά και τις κοινότητες αυτές.

Η δε παραλία της Ερεσού έχει καθιερωθεί εδώ και περίπου 50 χρόνια ως η νο1 διεθνώς αναγνωρισμένη παραλία της Λέσβου.

Κι όμως ενώ τα παραπάνω είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα, η Δημοτική Αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου μοιάζει σαν να τοποθετεί την Ερεσό σε άλλο Δήμο. Σαν να θεωρεί ότι η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας της Ερεσού, των κατοίκων και επισκεπτών αυτής, των αναγκών της σε έργα συντήρησης, σε έργα στήριξης, σε καθαριότητα, σε στήριξη της τουριστικής σεζόν, σε διαφήμιση είναι δουλειά άλλης δημοτικής αρχής.

Και εξηγούμαστε:

6

  1. Πλησιάζοντας στο τριήμερο της Εργατικής Πρωτομαγιάς η εικόνα που εμφανίζει η Σκάλα Ερεσού και η παραλία της, είναι εικόνα απαξίωσης, εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Σε όλο τον οικισμό υπάρχουν μόλις γύρω στα 3-4 καλαθάκια με τα μισά να είναι σπασμένα στο πάτωμα. Άνθρωποι κουβαλάνε τα σκουπίδια τους για αρκετά μέτρα μέχρι να εντοπίσουν κάδο ή καλαθάκι.
  2. Στην παραλία Ερεσού για άλλη μία χρονιά ΔΕΝ έχει περάσει νωρίς το μηχάνημα που καθαρίζει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να βιώσουμε και πάλι την ντροπιαστική εικόνα του να σηκώνονται λουόμενοι για να γίνει η δουλειά που μπορούσε να γίνει πολύ νωρίτερα όταν η παραλία ήταν άδεια. Επίσης για άλλη μία χρονιά δεν έχουν τοποθετηθεί εγκαίρως ντους, αλλακτήρια, διάδρομοι. Κομμένα λάστιχα βρίσκονται αριστερά δεξιά να θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχαν υποδομές στην παραλία μας.
  3. Η παραλία Ερεσού εξακολουθεί να έχει μεγάλο θέμα έλλειψης Δημοτικών Τουαλετών. Ενώ υπάρχει ένα συγκρότημα με 4 τουαλέτες (μία ΑΜΕΑ) και δύο ουρητήρια το οποίο μάλιστα ως σύλλογος μπήκαμε πέρυσι και επισκευάσαμε κατά 80%. Φέραμε αποφρακτικό και τις ξεβούλωσε, πολίτες δώρισαν καινούρια καζανάκια τα οποία και τοποθετήσαμε, αλλά και υδραυλικός επισκεύασε τα 2 ουρητήρια. Κι όμως και φέτος ο Δήμος δεν έχει δώσει κανένα σημάδι που να μας δείχνει ότι θα κάνει τις τελικές εργασίες, το κόστος των οποίων είναι αστείο μπροστά στα ανταποδοτικά που δίνει η Ερεσός. Δεν έχει δοθεί καμία ενημέρωση για το αν θα ανοίξουν με εργαζόμενο να τις καθαρίζει, υπηρεσία που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σε μία παραλία τόσο επισκέψιμη.
  4. Η εξέδρα από την άλλη δεν λειτουργεί και άρα δεν μπορεί να δέσει κανένα μεγαλύτερο καραβάκι, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για μικρούς και μεγάλους. Η εικόνα της είναι απαράδεκτη καθώς μιλάμε πλέον για ένα σορό παλιοσίδερα σκουριασμένα που βρίσκονται στον δρόμο για το λιμανάκι, μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές στην Σκάλα.
  5. Οι δρόμοι έχουν τρύπες αριστερά δεξιά. Υπάρχει δίπλα σε καταστήματα τρύπα τόσο μεγάλη που είναι ζήτημα χρόνου να πέσει κάποιο παιδάκι ή ηλικιωμένος μέσα και να σπάσει κάποιο πόδι ή χέρι.
  6. Για άλλη μία χρονιά δεν έγινε καμία σοβαρή κίνηση για το ζήτημα της έλλειψης πάρκινγκ. Ο Δήμος γνωρίζει το ζήτημα 4 χρόνια τώρα, όπως και όλα τα παραπάνω αλλά δεν αξιώθηκε να νοικιάσει έστω το χωράφι απέναντι από το κεντρικό πάρκινγκ ώστε να δώσει μία ανάσα στο κυκλοφοριακό της Σκάλας, αλλά και στους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων που έρχονται στην Ερεσό.
  7. Ο κεντρικός δρόμος Ερεσού - Σκάλας Ερεσού έχει και φέτος 1.5 μέτρο χόρτα με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο στενός και οι άνθρωποι που περπατάνε ή κάνουν ποδήλατο να κινδυνεύουν από διερχόμενα οχήματα, ενώ η εικόνα του δρόμου είναι και αυτή μία εικόνα εγκατάλειψης.
  8. Τέλος δεν έχουμε ακούσει πουθενά και από κανέναν για το αν έχει διαφημιστεί η Ερεσός από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και σε κάποια έκθεση, περιοδικό, ή εκδήλωση γύρω από τον τουρισμό.
  9. 4

4

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τον Δήμο Δυτικής Λέσβου:

  1. Πόσα ανταποδοτικά τέλη δίνει συνολικά η Ερεσός κατά την τουριστική περίοδο;
  2. Πόσα χρήματα έχει δεσμεύσει ο Δήμος από τον προϋπολογισμό του για την τουριστική διαφήμιση και που έχουν αυτά διοχετευτεί;
  3. Πότε έχει σκοπό ο Δήμος να έρθει και να τοποθετήσει τα παραπάνω θεμελιώδη για την διευκόλυνση κατοίκων και τουριστών στην παραλία;
  4. Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος με το ζήτημα των Δημοτικών τουαλετών φέτος ;
  5. Τι ενέργειες έχουν γίνει από τον Δήμο για την επισκευή ή μάζεμα της επικίνδυνης εξέδρας ;
  6. Πόσοι εργαζόμενοι καθαριότητας θα υπάρχουν φέτος στην Ερεσό, έναν οικισμό που φτάνει τους 3000 ανθρώπους τον Αύγουστο;

Είναι ντροπή σε μία τόσο δημοφιλή παραλία, να έρχεται ο ίδιος ο Δήμος και να μικραίνει την τουριστική σεζόν με την ανυπαρξία του. Καλούμε τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να απαντήσει άμεσα στα παραπάνω ερωτήματα. Αν αδιαφορήσει και πάλι τουλάχιστον να μας πει πότε ξεκινάει για αυτόν η τουριστική σεζόν στην Ερεσό, να μάθουμε και εμείς οι Ερεσιώτες και να ενημερώσουμε με την σειρά μας τους τουρίστες και τα καταστήματα να έρχονται και να ανοίγουν αντίστοιχα πιο αργά. Κανά Ιούνιο!

δ

99

 

δ

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος

 

Μοιράσου το άρθρο!