Περιβάλλον

17/06/2019 - 06:46

Σε κίνδυνο ο εμβληματικός αιωνόβιος πλάτανος της Αγιάσου - Εικόνες θλίψης στον "Κήπο της Παναγίας"

Ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά σημεία της Αγιάσου, "Ο Κήπος της Παναγίας" ή αλλιώς "Μπαχτσές" για τους ντόπιους , παρουσιάζει εικόνα θλίψης. Ο “Κήπος της Παναγίας”, μια καταπράσινη και ολόδροση περιοχή με το ιστορικό εξοχικό της κέντρο είναι ιδιοκτησία του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Αγιάσου. Έχει αφεθεί εδώ και καιρό στη μοίρα του. Το χειρότερο όμως και το πιο σημαντικό είναι ο ιστορικός πλάτανος της Αγιάσου που είναι στο "Κήπο της Παναγίας" κινδυνεύει... Ο Δημοσθένης Σκλεπάρης (ταμίας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου) με την ιδιαίτερη ευαισθησία που τον διακρίνει φέρνει το θέμα στην επιφάνεια. Γράφει ο Δημοσθένης Σκλεπάρης

Τον τελευταίο καιρό ο αιωνόβιος πλάτανος ο οποίος υπάρχει εκεί για πολλά χρόνια έχει ξεραθεί από την πλευρά του δρόμου που οδηγεί προς το Φολιδι.

Πρόκειται για ένα δένδρο εμβληματικό και συνδεδεμένο με την ιστορία της Αγιάσου.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή του ηλικία αλλά άκουσα τον αριθμό 300 χρόνια, τον οποίο βέβαια δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω.

Ο πλάτανος λοιπόν μαζί με τον μπαχτσέ της Παναγίας αποτελεί ένα κόσμημα της Αγιάσου, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια είναι κλειστό.

Είναι κλειστό σαν μαγαζί αλλά είναι κλειδωμένο και σαν χώρος και έτσι δεν είναι επισκέψιμος. Ο γερό πλάτανος με το γάργαρο νερό που τρέχει μέσα στη χαβούζα και δρόσιζε τους επισκέπτες αλλά και τα καρπούζια (παίζοντας το ρόλο του ψυγείου σε παλιότερες εποχές) για εκατοντάδες χρόνια, σήμερα κινδυνεύει να χαθεί.

Παλαιότερα ο Κήπος της Παναγίας με τον πλάτανο του, ήταν ένα από τα πιο σπουδαία σημεία της Αγιάσου. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ήταν το must της Αγιάσου. Αγιασωτες αλλά και ξένοι προσκυνητές, κατέφευγαν εκεί κάτω από τη δροσιά του. Μουσική, τραγούδια, χορός, θεατρικές παραστάσεις, θερινοί σινεμαδες, εκδηλώσεις. Ήταν το κέντρο της παλιάς Αγιάσου ο Μπαχτσές και το ξέρουν καλά αυτό όλοι οι παλιότεροι Αγιασωτες.

fvto arxeuoy

(φωτογραφία αρχείου : ο "Κήπος της Παναγίας" πριν μερικά χρόνια)

Εδω οδηγούσαν τους επίσημους και τους ευχαριστούσαν. Εδω οδήγησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Μάη του 1915, όταν αυτός επισκέφτηκε τη νυφούλα του Ολύμπου. Εδω οδηγήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Στεφανόπουλος το 2001, αλλά και ο Κάρολος Παπουλιας τον Αύγουστο του 2006, όταν επισκέφτηκαν την Αγιασο. Εδω κατέληγαν πάντα οι προσκυνητές της Παναγίας μόλις τέλειωναν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Και τώρα ο μεν Μπαχτσές είναι κλειστός ο δε πλάτανος δείχνει να φυλλορρόει.

Όσον αφορά το θέμα του πλατάνου ενημερώθηκε η υπηρεσία του Δήμου Λέσβου. Ο  Τεχνολόγος Γεωπόνος Ανδρέας Ματθαίου, ήρθε μαζί με άλλους συναδέλφους και έδωσε κάποιες οδηγίες. Είπαν δηλαδή ότι πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα. α. αίτημα από το Προσκύνημα της Παναγίας προς τον Δήμο. β θα έρθει κάποιος ειδικός ο οποίος θα πάρει δείγματα από τον πλάτανο και θα τα στείλει σε κάποιο φυτολογικό ινστιτούτο αν κατάλαβα καλά. γ. εκεί θα γίνει η αξιολόγηση και η διάγνωση της ασθένειας από την οποία πάσχει ο πλάτανος δ. ανάλογα με την ασθένεια θα δοθεί και η αντίστοιχη θεραπεία.

Είναι κρίμα να χαθεί ο ιστορικός αυτός πλάτανος.

Το δεύτερο είναι συνολικά το θέμα του κήπου της Παναγίας. Αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να γίνει ένας εξωραϊσμός του χώρου με μερικά μεροκάματα και να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος στο κοινό. Και στη συνέχεια να βγει στη δημοπρασία με ένα ελάχιστο και συμβολικό τίμημα,

Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη  τα πρώτα 5 χρόνια ο ενοικιαστής να μην πληρώνει τίποτα. Πιστεύω έτσι ότι θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος σοβαρός επιχειρηματίας να ασχοληθεί με αυτό.

 Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση που μόνο θλίψη γεννά...

Μοιράσου το άρθρο!