Περιβάλλον

11/05/2022 - 09:58

Σκουπιδαριό γύρω απο την Μονή του Ταξιάρχη!

Η αλήθεια είναι πως σας λαός, έχουμε δείξει πολλές φορές τις "μαγικές" μας ικανότητες. Αυτό κάναμε για ακόμη μια φορά, μετατρέποντας όλο τον χώρο έξω από το μοναστήρι του Ταξιάρχη σε μια τεράστια χωματερή. Είναι αυτό που λέμε...όλα λάθος!

Είναι γνωστό της πάση, πως ο Μανταμάδος κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές. Φέτος, όπως αποκλειστικά γράψαμε στο kalloninews.gr και 'έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ο εορτασμός θα έφερνε στον Μανταμάδο συνολικά άνω των 60.000 προσκυνητών. Όπως κι έγινε.

Ωστόσο, με μεγάλη μας λύπη είδαμε λίγη ώρα πριν από την λιτανεία της ιερής εικόνας του ταξιάρχη(Κυριακή πρωί) όλον τον περιμετρικό χώρο μια απέραντη χωματερή.

Στοίβες από σκουπίδια παντού, γεμάτοι κάδοι που ξεχείλιζαν.

Αρχικά, όπως παρατηρήσαμε, δεν είχε μεριμνήσει ούτε η εκκλησία αλλά ούτε και ο δήμος για την συγκομιδή των σκουπιδιών συνεχώς, καθ' όλη την διάρκεια του 3ημέρου.

Ως γνωστόν, όταν έχουμε μια...ιδιαίτερη κατάσταση (μεγάλη πανήγυρις) δεν συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό. Ενεργοποιούμαστε παραπάνω. Δηλαδή, δεν κρατάμε σταθερή την συγκομιδή των σκουπιδιών όπως τις άλλες μέρες, στέλνουμε προσωπικό και οχήματα.

Να τονίσουμε δε, πως πριν από την ιερά πανήγυρη, ο πρόεδρος του Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής με προσωπική του θέληση και ενέργειες καθάρισε χόρτα και κλαδιά. Αυτό δεν είναι της παρούσης.

Έξω από τον ναό, αναμένονται χιλιάδες παρατρεχάμενοι που θα πουλήσουν, θα κοιμηθούν και θα...βρωμίζουν συνεχώς 3 μέρες. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια μέριμνα; Πόσο ωραία εικόνα είναι αυτή που αντικρίσαμε;

Χάος!

Κι ας πάμε τώρα στους εαυτούς μας.

Δεν νοείται να περνάς το μονοπάτι, να περνάς μέσα από τη φύση, και να αφήνεις παντού τα σκουπίδια σου, σαν κάποιον να περιμένεις να στα μαζέψει.

Δεν νοείται να φτάνεις στην ιερή εικόνα του Ταξιάρχη για το τάμα σου, ν' ανοίγεις την λαμπάδα σου και να αφήνεις κάτω χαρτιά και καλάμια.

Δεν νοείται να πετάς σε όλο το μήκος της διαδρομής, αποτσίγαρα, μπουκαλάκια νερού και κουτάκια μπύρας.

Ποιος φταίει στην τελική; Ο εαυτός μας, η ελλιπής μέριμνα, η ανοργανωσιά που επικρατεί και η νοοτροπία μας.

Δεν θα σας πάω μακριά, πηγαίνετε σας παρακαλώ σε άλλη πόλη της Ελλάδος που δέχετε χιλιάδες κόσμου σε δραστηριότητα της. Αυτό δεν θα το δείτε.

Για εξωτερικό δεν θα μας συγκρίνω καν.

Ας φτιάξουμε την νοοτροπία μας, ας μάθουμε να κοιτάμε το κοινό καλό και όχι μόνο την τσεπάρα μας, ας μάθουμε να έχουμε αντανακλαστικά και δραστηριότητα, και μετά να έχουμε απαίτηση για τουρισμό και διαφήμιση και εξωστρέφεια.

 

Θεόφιλος Μυζίκας / kalloninews.gr

Μοιράσου το άρθρο!