Περιβάλλον

27/10/2019 - 08:30

Στο σπήλαιο (Μαντείο του Ορφέα) στην Αντίσσα με την χορωδία Αnimato και τον Ορειάς - Μοναδική πεζοπορία την Κυριακή!

Αυτή την Κυριακή 27 Οκτωβρίου δεν θα είμαστε μόνοι μας. Παρέα με μέλη της χορωδίας Animato, θα επισκεφτούμε και πάλι το μεγαλύτερο σπηλαίο της δυτικής Λέσβου,επιφάνειας περίπου 600 τ.μ, το σπήλαιο “Σπήλιος” που πιθανολογείται ότι ταυτίζεται με το φημισμένο κατά την αρχαιότητα Μαντείο του Ορφέα.

Θα ξεκινήσουμε στις 08:30 από το My Market του κεντρικού πάρκινγκ Μυτιλήνης ,θα σταματήσουμε για λίγο ,μιας που η διαδρομή με το πούλμαν είναι μεγαλούτσικη, για καφέ ,και θα καταλήξουμε σε σημείο της περιοχής Αντισσας κοντά στο σπήλαιο από όπου θα αρχίσουμε το περπάτημα. Το σπήλαιο βρίσκεται στη περιοχή (τα) Ράσκα ,μετά από μια απότομη ρεματιά. Αφού σκαρφαλώσουμε στο σπήλαιο ,θα το φωτογραφήσουμε και θα δοκιμάσουμε την ηχητική του μιας και θα έχουμε στην παρέα μας τα μέλη τη της χορωδίας .Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο πούλμαν που θα μας μεταφέρει σε ταβέρνα της περιοχής για το κλείσιμο της πεζοπορίας.

Η διαδρομή είναι σύντομη,διάρκειας περίπου 2 ωρών ,μέτριας δυσκολίας, εκτός από την πρόσβαση στο σπήλαιο,που είναι λίγο απαιτητική. H αναχώρηση θα γίνει στις 08:30 από το My Market του κεντρικού πάρκινγκ Μυτιλήνης και τα ορειβατικά μποτάκια, είναι απαραίτητα.

 

Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή για τη μεταφορά με το πούλμαν , την ταβέρνα ή απλώς το ότι θα περπατήσετε μαζί μας έως τις 20:00 της Παρασκευής 25/10 κατά προτίμηση μέσω της φόρμας δήλωσης, αλλιώς τηλεφωνικά στο 6946306487 (Αντωνία). Εάν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τις διαθέσιμες θέσεις, θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας και δεν θα γίνεται πλέον αποδοχή απαντήσεων από την φόρμα δήλωσης. Για τυχόν ακυρώσεις παρακαλούμε να ειδοποιήσετε εγκαίρως μόνο τηλεφωνικά.

 

------ 

περισσότερος πληροφορίες

Σπήλαιο Άντισσας (Σπήλιος)

Το σπήλαιο Σπήλιος είναι διανοιγμένο στα ασβεστολιθικά πετρώματα του ορεινού όγκου Γρηγορέλι τα οποία δεσπόζουν ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα της Άντισσας.

Η είσοδος του σπηλαίου, με πλάτος 10 μέτρα και ύψος 12 μέτρα, «Χάος» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, βρίσκεται στην κάθετη νότια πλευρά του υψώματος, κοντά στην κορυφή του ασβεστολιθικού σχηματισμού. Η δημιουργία του συνδέεται με τεκτονικούς και καρστικούς παράγοντες.

Το εσωτερικό του αποτελείται από ένα μεγάλο ωοειδή θάλαμο χωρισμένο στα δύο από ένα τείχος ογκολίθων. Στο μπροστινό χώρο παρατηρούνται προϊστορικά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ενώ στο δεύτερο χώρο παρατηρούνται δύο κατασκευές αργολιθοδομής, καλυμμένες μερικώς από σταλαγμιτικό υλικό.

Στο Σπήλιο λειτουργούσε το περίφημο μαντείο του Ορφέα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην περιοχή της Άντισσας που σήμερα ονομάζεται Ορφίκια, πιθανολογείται ότι εκβράστηκε το κεφάλι και η λύρα του Ορφέα όταν αυτός σκοτώθηκε και διαμελίστηκε από τις Μαινάδες, οι οποίες πέταξαν το σώμα του στο Θρακικό Πέλαγος. Η κεφαλή του Ορφέα τοποθετήθηκε στο μαντείο όπου και χρησμοδοτούσε κάνοντας το μαντείο του Ορφέα γνωστό σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση που συνδέεται με το γλυκό τραγούδι του Ορφέα, τα αηδόνια σε αυτή την περιοχή κελαηδούν πολύ πιο μελωδικά και γλυκά απ’ ότι στις άλλες περιοχές της Λέσβου.

 

Μοιράσου το άρθρο!