Περιβάλλον

27/05/2022 - 07:36

Τα προϊόντα της Λέσβου που μεταφέρονται αλλιώς...

Η ΚοινΣΕπ Ιστία Αιγαίου διαχειρίζεται τα προγράμματα Aegean Cargo Sailing and SailMed που αφορούν τις ιστιοπλοϊκές μεταφορές προϊόντων του Αιγαίου σε συνδυασμό με την προώθηση του αγρο- οικολογικού, γαστρονομικού και πολιτισμικού τουρισμού στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στη Μεσόγειο. Στόχος είναι η εξασφάλιση της διασυνδεσιμότητας των νησιών και της μεταφοράς προϊόντων, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα κάνοντας χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και συνδέοντας την αιολική με την ηλεκτροκίνηση.

Μπορεί όλοι να μιλάνε για νησιωτικότητα, για αποτύπωμα άνθρακα όμως ίσως το Aegean Cargo Sailing & SailMed να είναι η μοναδική δράση που κατάφερε να συνδέσει 18 νησιά μεταφέροντας τους θησαυρούς κάθε νησιού! 

2 ιστιοπλοϊκοί γύροι στα νησιά του Αιγαίου τους μήνες Μάιο - Ιούνιο & Ιούλιο - Αύγουστο.

Χρησιμοποιώντας επαγγελματικά ιστιοπλοϊκά σκάφη συνδέονται μεταφορικά, σε κυκλική κίνηση, 18 μεγάλα νησιά και κάποια μικρότερα εξυπηρετώντας διαδρομές που συχνά δεν καλύπτονται από τα πλοία της γραμμής. Τα ελληνικά νησιά/λιμάνια είναι τα εξής: Λαύριο, Κέα, Άνδρος, Σκύρος, Σκόπελος, Αλόννησος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, Πάτμος, Λειψοί, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Αμοργός, Ανάφη, Σαντορίνη, Σχοινούσα, Ίος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Πόρος.

 H ιδέα.... Η αρχή...

Η δράση τους ξεκίνησε πειραματικά όταν ο Jan Lundberg, πρωτοπόρος ακτιβιστής και λάτρης της Ελλάδας, σκέφτηκε να εφαρμόσει στο Αιγαίο το παράδειγμα των ιστιοφόρων που διασχίζουν τον Ατλαντικό για να μεταφέρουν προϊόντα δίκαιου εμπορίου. Ερχόμενος στη χώρα μας με σκοπό την υλοποίηση της ιδέας του, συνάντησε τον καπετάνιο Λουκά Γκουρτσογιάννη και μαζί έκαναν τον πρώτο γύρο σε 6 νησιά το 2017.

«Η δράση ξεκίνησε με σκοπό να αναβιώσει σε μικρή κλίμακα την ιστιοπλοϊκή μεταφορά, χρησιμοποιώντας τουριστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μικρές σχετικά ποσότητες. Με την αύξηση του αριθμού των σκαφών και της συχνότητας των δρομολογίων, μπορούν να αυξηθούν και οι ποσότητες μεταφερόμενων προϊόντων σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η αναγνώριση της ανάγκης για την προστασία του περιβάλλοντος αφενός και η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αφετέρου, ωθούν προς την κατασκευή μεγάλων ιστιοφόρων και μεταφορικών πλοίων που θα κινούνται με τη χρήση καθαρής ενέργειας (ενδεικτικά αναφέρουμε το Neoline της εταιρείας Renault). Η αναγνώριση, θέσπιση και η προώθηση των οικολογικών μεταφορικών μέσων θα μπορούσαν να καταστήσουν σύντομα εφικτή τη μαζική διακίνηση προϊόντων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και όλη τη Μεσόγειο» αναφέρει η η κυρία Δήμητρα Παππά, Υπεύθυνη Συντονισμού της Κοιν.Σ.Επ

 

δδ
Χάρτης μεταφορών στο Αιγαίο - Aegean Cargo Sailing

Προϊόντα με σήμανση “Μεταφέρονται με τα Πανιά και τον Άνεμο”

Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση των καταναλωτών προς τα υγιεινά, οργανικά προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με την παραγωγή τους. Επίσης αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η μεγάλη αξία της τοπικής, εποχιακής διατροφής τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών. Στα νησιά και τα παράλια του Αιγαίου γίνεται παραγωγή μοναδικών προϊόντων από ντόπιες ποικιλίες, τα οποία μεταποιούνται με παραδοσιακές τεχνικές. Η μεταφορά τους με τη δύναμη του ανέμου συνεισφέρει στη δημιουργία ενός νέου brand προϊόντων που παράγονται, μεταποιούνται και μεταφέρονται με παραδοσιακό και οικολογικό τρόπο. 

Το δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων αποτελείται ως τώρα από 60 παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων, 15 καταστήματα πώλησης και 5 εστιατόρια. Τα προϊόντα τοποθετούνται σε σε ειδικά stands και φέρουν ειδική σήμανση (αυτοκόλλητο) “με τα Πανιά και τον Άνεμο”, ώστε να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα και να αναδεικνύεται η οικολογική τους αξία.

φ

Οι παραγωγοί από τη Λέσβο που συμμετέχουν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια στο δίκτυο Aegean Cargo Sailing είναι οι παρακάτω:

  • τυροκομείο ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗ
  • ποτοποιεία Ούζο Γιαννουλέλη
  • οινοποιείο Methymnaeos organic wine
  • τυροκομείο Βασiλα
  • βιολογικό ελαιόλαδο Art Organic Oil - Γρηγόρης Γληγλής
     

ενώ φέτος εντάχτηκαν ως μέλη και οι παρακάτω επιχειρήσεις.

  • οινοποιείο Κοιν.Σ.Επ Ηφαίστειο Ανεμώτιας
  • Μελισσοκόμος Παραγωγός - Γεωργίου Αντώνης
  • ελαιόλαδο Ol'eve 
  • Ούζο Πλωμάρι Ισιδώρου Αρβανίτου

12

Μπλε Οικονομία

"Με άξονα την ανάπτυξη της θαλάσσιας μεταφοράς ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας από μικρές μονάδες παραγωγής, με σχεδόν μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, θέλουμε να ενισχύσουμε τη Μπλε Οικονομία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να συνεισφέρουμε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση" μας αναφέρουν οι υπεύθυνοι της ΚοινΣΕπ Ιστία Αιγαίου

Το πέτυχαν  με τους εξής τρόπους:

● Τα ιστιοπλοϊκά  ταξιδεύουν μόνο με τη δύναμη του ανέμου, προωθώντας την οικολογική μεταφορά.

● Οι χερσαίες διαδρομές, όπου είναι εφικτό, γίνονται με ποδήλατο ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο (φορτισμένο με ηλιακή ενέργεια). Ένα ξύλινο ποδήλατο, που χρηματοδοτείται από την COCO-MAT.bike, ταξιδεύει μαζί μας και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των αγαθών στην ξηρά.

● Χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες για τις ηλεκτρικές συσκευές, τα φώτα και το ψυγείο για τα ευπαθή προϊόντα.

● Επισκευάζουν-επαναχρησιμοποιούν-ανακυκλώνουν για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μας, αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικό μιας χρήσης.

● Όλα τα γεύματα παρασκευάζονται τοπικά και μαγειρεύονται με φυσικά συστατικά. Οι προμήθειες επί του σκάφους προέρχονται επίσης από ντόπιους παραγωγούς.

33

Εναλλακτικός Τουρισμός

Από το 2020 ταξιδεύουν  οικολογικά ευαισθητοποιημένοι επισκέπτες ως μέλη πληρώματος (paying crew) που επιθυμούν να έχουν μια μοναδική ιστιοπλοϊκή εμπειρία και παράλληλα να γνωρίσουν τα προϊόντα και τον πολιτιστικό/φυσικό πλούτο του Αιγαίου, να ενημερωθούν για καλές αγρο-κτηνοτροφικές πρακτικές και να σχετιστούν με τοπικά περιβαλλοντικά εγχειρήματα.

11

SailMed - εξάπλωση στη Μεσόγειο

Κάθε φθινόπωρο οργανώνεται ένα ταξίδι για την προώθηση και τη μεταφορά εκλεκτών προϊόντων του Αιγαίου προς τα ιταλικά λιμάνια Genoa & La Spezia. Το ταξίδι διοργανώνεται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες Slow Food La Spezia (ΙΤ), Slow Food Lugano(CH) και Siga - Siga(CH, GE) και τα προϊόντα φτάνουν μέχρι τη Γερμανία και την Ελβετία με ηλεκτροκίνητα μέσα.

 

Βραβεία
Το 2021 το εγχείρημα Aegean Cargo Sailing βραβεύτηκε σε τρεις διαγωνισμούς καινοτομίας και
καλών πρακτικών.
Green Ideas Greece
Clim Accelerator Beyond
Venture Impact Awards
Επίσης έλαβε σημαντική χρηματοδότηση για την πρώτη πειραματική μετατροπή ιστιοπλοϊκού σκάφους σε ηλεκτροκίνηση για την μεταφορά σε μικρή κλίμακα ποιοτικών προϊόντων από το Πράσινο Ταμείο με μηδενικούς ρύπους.

Μοιράσου το άρθρο!