Περιβάλλον

27/01/2021 - 18:45

Τι έδειξε η γεωχημική έρευνα σε 12 σημεία εντός και εκτός δομής του Καρά Τεπέ - ΟΛΗ η έρευνα

  • Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη από την γεωχημική έρευνα  του υπεδάφους της Λέσβου που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σε 12 σημεία εντός της προσωρινής δομής του Καρά Τεπέ, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους αιτούντες άσυλο που διαβιούν εκεί.  

  • Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη «η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στα δείγματα που ελήφθησαν μέσα στην κατοικημένη περιοχή θεωρούνται εντός των επιτρεπτών γεωχημικών κατώτατων ορίων που ισχύουν στις οικιστικές ζώνες, σύμφωνα με την εθνική και διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία».  

  • Οι μικροποσότητες που ανιχνεύτηκαν σε ένα - και μόνο- σημείο  στα όρια της δομής που είναι εκτός κατοικημένης περιοχής είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια βιομηχανικής ζώνης και κάτω από τα όρια που εντοπίζονται σε πολλές περιοχές και δήμους στην Ελλάδα, όπου διαβιούν με ασφάλεια χιλιάδες πολίτες.  

  • Το δείγμα που ελήφθη έξω από την κατοικημένη περιοχή θεωρείται ότι ξεπερνά τα όρια που έχουν τεθεί για τις οικιστικές ζώνες αλλά εντός των προβλεπόμενων ορίων για τις βιομηχανικές περιοχές, όπως και θεωρείται η περιοχή του δείγματος αυτού.  

  • Η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, δεν θεωρείται καν οικιστική περιοχή καθώς οι κάτοικοι διαβιούν προσωρινά για λίγους μήνες και όχι για πολλά χρόνια ή μόνιμα.  Όλα όμως τα δείγματα τέθηκαν σε σύγκριση με τα αυστηρά όρια που αφορούν τις οικιστικές ζώνες και είναι πολύ πιο κάτω από αυτά. 

  • Το συγκεκριμένο δείγμα ελήφθη από πυροβολείο σε λόφο που δεν κατοικείται. Ο μόλυβδος δεν υπάρχει στα βλήματα.  

  • Κάθε χώρα θέτει τα δικά της επιτρεπτά όρια mg μολύβδου, πχ Ελλάδα 500mg Ελβετία 1000mg.  

  • Πουθενά και πότε δεν εκκενώθηκε περιοχή λόγω μολύβδου. Η μόνη «ιατρικής» φύσεως εκκένωση, είναι λόγω ραδιενέργειας. 

 

Δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο όλη την έρευνα για τις περιοχές της Λέσβου

Η έρευνα αφορά 12 σημεία στις :

 

 

 Περιοχές : «Κτήμα Eλευθεράκου» και «Πλάτη» - «Αγριομέλισσα»

 Περιοχή : «Άγρα» ή «Αποθήκα» ΔΕ ΚΑΛΛΟΝΗΣ 

 Περιοχές : ΔΕ Αγίας Παρασκευής

 Περιοχή : «Μαυροβούνι» ΔΕ Μυτιλήνης 

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
EAGME_Lesvos -fin-Jan2021-min.pdf 12.96 MB

Μοιράσου το άρθρο!