Περιβάλλον

10/04/2022 - 08:45

Την Κυριακή 10 Απριλίου πάμε στο Σπήλαιο του Ορφέα

Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, στην πόλη Πίμπλεια της Πιερίας γεννήθηκε ένα πολύ χαρισματικό αγόρι. Γιος του Οίαγρου και της Καλλιόπης, από μικρή ηλικία εμφάνισε και συνεχώς ανέπτυσσε το αστείρευτο ταλέντο του στη μουσική, την ποίηση αλλά και στη συγγραφή. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, παθιασμένος για περιπέτειες και εξερεύνηση όπως ήταν, περιπλανήθηκε σε πάμπολλες περιοχές της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά και εκτός αυτής. Για χάρη της συζύγου του, Ευρυδίκης, έφτασε ακόμα και στον Κάτω Κόσμο, όπου τραγούδησε, έπαιξε τη λύρα του και συγκίνησε τόσο βαθιά τον Άδη και την Περσεφόνη, που του επέτρεψαν να την πάρει μαζί του πίσω στη Γη. Προς το τέλος της ζωής του συμμετείχε και στην Αργοναυτική εκστρατεία όπου με συνοδεία τη φωνή και τη λύρα του διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην έκβαση αυτής. Στην αποστολή αυτή γνώρισε και ερωτεύτηκε τον νεαρό Κάλαη και έφτασε στο σημείο να περιφρονήσει όλους τους Θεούς με εξαίρεση τον Απόλλωνα. Πράξεις ανεπίτρεπτες για τις Θρακικές Μαινάδες, αρχαίες νύμφες που λάτρευαν τον Διόνυσο, οι οποίες αφού τον σκότωσαν, διαμέλισαν το σώμα του και έριξαν τα απομεινάρια του αλλά και την πολυαγαπημένη λύρα του στη θάλασσα. Αυτά σκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου Πελάγους πριν προσγειαλωθούν. Ειδικότερα το κεφάλι και η λύρα του εκβράστηκαν σε ακτή κοντά στην Άντισσα που σήμερα ονομάζεται Ορφίκια. Οι κάτοικοι της περιοχής κατασκεύασαν προς τιμήν του ναό, ο οποίος χάριν της κεφαλής του, λειτούργησε και ως ένα από τα σημαντικότερα μαντεία της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ο ναός / μαντείο στις μέρες μας είναι γνωστό ως " Σπήλιο του Ορφέα".  Τι θα λέγατε να το απολαύσουμε μαζί;

Ραντεβού την Κυριακή 10 Απριλίου στις 08:45 στο My Market απ' όπου θα μας πάρει το λεωφορείο για να μας αφήσει στη στροφή αμέσως μετά το γεφυράκι του δρόμου προς Γαββαθά (ΒΑ από το νταμάρι της περιοχής) (αν χρειάζεστε περαιτέρω διευκρινήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο 6972760460 Δημήτρης Καμπάνης).

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα χωριστούμε σε 2 ομάδες για να την απολαύσουμε όλοι μας στο ρυθμό που μας αρέσει. Θα είναι μέτριας δυσκολίας με αρκετά απαιτητική βραχώδεις ανηφορική κλίση στην αρχή της διαδρομής την οποία θα ανέβουμε όλοι μαζί για να φτάσουμε στην Αγία Κυριακή. Εκεί θα απολαύσουμε την ασύγκριτης ομορφιάς θέα της γύρω περιοχής. Έπειτα θα ακολουθήσουμε τον αγροτικό δρόμο προς το Σπήλαιο του Ορφέα, το οποίο και θα "σκαρφαλώσουμε" για να απολαύσουμε τη μαγική ενέργεια που αναβλύζει από τον ιερό αυτό χώρο. Στο σημείο αυτό θα χωριστούμε σε 2 ομάδες. Η ομάδα Α θα ανεβάσει ρυθμό, θα ακολουθήσει κυκλική διαδρομή και θα διανύσει περίπου 10,5 χλμ σε περίπου 5 ώρες. Η διαδρομή της Β ομάδας δε θα είναι κυκλική και θα διανύσει περίπου 6,5 χλμ σε περίπου 4 ώρες. Η ομάδα αυτή θα περάσει ευχάριστα την περίπου μία ώρα που θα χρειαστεί μέχρι να επιστρέψει και η Α ομάδα στην Άντισσα, με καφεδάκι και περιήγηση στο χωριό, όπου όλοι μαζί θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο για να μετακινηθούμε στην ταβέρνα για τη συνέχεια.

Απαραίτητο θεωρούμε το μακρύ παντελόνι ενώ τα παπούτσια πεζοπορίας (ή έστω ανθεκτικά αθλητικά παπούτσια trail running) απαιτούνται για την πεζοπορία αυτή και γι' αυτό δε θα επιτραπεί η συμμετοχή και η είσοδος στο λεωφορείο σε όσους φοράνε απλά αθλητικά παπούτσια.

Σας ενημερώνουμε πως λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου θα αναγκαστούμε να δεχτούμε δηλώσεις συμμετοχής μόνο από πλήρως εμβολιασμένους ή όσους μας επιδείξουν αρνητικό RAPID TEST (εως 48 ωρών), PCR ή έγκυρη βεβαίωση νόσησης. Θα γίνει έλεγχος κατά την επιβίβαση στο πούλμαν και για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δυστυχώς δε θα τους επιτραπεί η είσοδος σε αυτό.

Μετά το πέρας της πεζοπορίας θα οδηγηθούμε σε ταβέρνα της περιοχής όπου θα γίνει και 2ος έλεγχος πιστοποιητικών (από τον ταβερνιάρη αυτή τη φορά).

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στη Φόρμα Υποβολής Συμμετοχής για το πιστοποιητικό που κατέχετε, το λεωφορείο αλλά και για το κυρίως πιάτο της αρεσκείας σας το αργότερο έως την Παρασκευή 18:00 ώστε να ενημερώσουμε τον ταβερνιάρη για τις προτιμήσεις μας. Οι θέσεις στο λεωφορείο είναι περιορισμένες λόγω μέτρων κατά του COVID-19 και γι' αυτό κρατήστε τη δική σας εγκαίρως.

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η ακύρωση της Δήλωσης Συμμετοχής σας είναι ελεύθερη και χωρίς συνέπειες μέχρι το κλείσιμο της φόρμας. Από εκεί και μετά θα υποχρεούστε σε καταβολή τόσο του αντιτίμου των 5€ για το λεωφορείο όσο και 5€ για την ταβέρνα (με βάση τις επιλογές σας) τα οποία θα πληρώνονται στην επόμενη οργανωμένη πεζοπορία μας.

Καλή μας αντάμωση!

Μοιράσου το άρθρο!