Περιβάλλον

26/05/2021 - 21:06

Υπόθεση αμμοληψίας στην παραλία του Χρούσου Μεσοτόπου με μηχανήματα του Δήμου

Σύλλογος Προστασίας & Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο ΧΡΟΥΣΟΣ» Κοινότητας Μεσοτόπου

 

Για τις 03/06/2021 έχει οριστεί η εξ αναβολής δικάσιμος για την υπόθεση της αμμοληψίας στην παραλία του Χρούσου Μεσοτόπου Λέσβου, με μηχανήματα του Δήμου Λέσβου.

Κατά την πρώτη δικάσιμο (28/11/2019), ο Σύλλογός μας ήταν παρών δια του προέδρου, της αντιπροέδρου και δύο ακόμη μελών του διοικητικού συμβουλίου μετά της συνηγόρου του.

Η άλλη πλευρά ζήτησε αναβολή δια της συνηγόρου υπεράσπισης κι ορίστηκε νέα δικάσιμος για την 03/06/2021.

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, θυμίζουμε ότι στις 02/07/2018, έγινε μεταφορά 15 συνολικά φορτηγών άμμου από την παραλία του Χρούσου στην γειτονική παραλία Ταβαρίου. Η αμμοληψία έγινε με σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Λέσβου.

Ο Σύλλογός μας απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά από έκθεση ελέγχου του ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος ) Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου διαπιστώθηκε η παρέμβαση στην παραλία του Χρούσου κι η εναπόθεση της άμμου στην γειτονική παραλία.

Επιβλήθηκε πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€) στον Δήμο Λέσβου από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη. Ομοίως επιβλήθηκε πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ (3.000€) κατά του Δήμου Λέσβου με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Έχει ενδιαφέρον να αναζητήσετε στο www.xrousos.wordpress.com το φύλλο 18 της Χρουσιανής Εφημερίδας. Στην σελίδα 3 με τον τίτλο :«Το χρονικό μιας αδιανόητης πράξης», θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Θυμίζουμε ότι το νησί μας είναι Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco  κι η περιοχή που αναφερόμαστε είναι προστατευόμενη του δικτύου Natura 2000 με κωδικό : GR4110010 Νοτιοδυτική Χερσόνησος Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Πρώτο μέλημα είναι η ευαισθητοποίηση και δράση απέναντι στα μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Μοιράσου το άρθρο!