Περιβάλλον

29/07/2011 - 13:30

"Διαχείριση απορριμμάτων στη Λέσβο, Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και όπου υπάρχει φωτιά φοβούμαστε ότι υπάρχει και η ΚΑΥΣΗ"

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Δήμο Λέσβου για τη συνάντηση του κ Βουνάτσου με το διευθυντή του Κέντρου Μηχανικών Περιβάλλοντος, καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, Νικόλαο Θέμελη, και με το δρα χημικό μηχανικό τού Earth Engineering Center του Πανεπιστημίου της Columbia Ευστράτιο Καλογήρου, με τους οποίους συζήτησαν θέματα σχετικά με το πρόβλημα της διαθέσεως των απορριμμάτων του Δήμου Λέσβου, ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Χαιρόμαστε που ο κ. Δήμαρχος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές παρεμβάσεις για το ζήτημα, αναφορές σε Δήμο, Περιφέρεια αλλά και Εισαγγελία Μυτιλήνης (όταν δεν υπήρχε άλλη λύση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα). Εμείς δεν κάνουμε πολιτική αντιπολίτευσης και κραυγών. Περιμένουμε από το Δήμο Λέσβου να ανοίξει επιτέλους το δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας, για να καταθέσουμε και πάλι δημόσια τις θέσεις μας και καλούμε όλους τους φορείς να πράξουν το ίδιο, με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Λέσβου ότι οι αξιότιμοι κύριοι που «τυχαία» βρέθηκαν στο νησί μας και συναντήθηκαν με τον κ. Δήμαρχο (όπου μας ενημέρωσε ότι η μητέρα του κ Θέμελη ήταν και μικρασιάτισα), είναι επιστήμονες που συστηματικά προωθούν σε όλη την Ελλάδα τις τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων, μέθοδο πανάκριβη και ως μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και ως μέθοδος παραγωγής ενέργειας, που συνήθως παρουσιάζεται ως το σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου. Είναι δυνατόν να συζητάμε σε περίοδο τέτοιας κρίσης για ακριβές λύσεις όταν κάθε ευρώ μετράει; Αντιπροτείνουμε στον κ Βουνάτσο να ενημερωθεί πλήρως για τα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων και να συναντήσει τον κ. Κ Χαλβαδάκη καθηγητή του Τμ Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου που έχει μεγάλη εμπειρία και πλήρη γνώση του ζητήματος, ως μόνιμος κάτοικος και του νησιού μας τα τελευταία 25 χρόνια. Είμαστε επίσης στη διάθεση του να προτείνουμε και άλλες μεθόδους πιο οικολογικές άλλα ταυτόχρονα και τις πιο (κατά τάξεις μεγέθους) οικονομικές μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Συστήνουμε επίσης ανεπιφύλακτα στον κ Δήμαρχο να μελετήσει την πρόταση που έχουμε εκπονήσει ως ΟΠ για τη Ρόδο που είναι ένα ακόμα μέρος στο οποίο οι κ. Θέμελης και Καλογήρου σχεδιάζαν μονάδα καύσης 160.000 τόνων, όταν όλο το νησί παράγει 100.000 τόνους αποβλήτων.

Σε κάθε περίπτωση επειδή αυτό το σενάριο «καύσης» συζητείται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και φοβούμαστε ότι στο μέλλον μπορεί να συζητηθεί και στη Λέσβο δηλώνουμε ότι αποκλείουμε κατηγορηματικά την καύση των απορριμμάτων για ανάκτηση ενέργειας ως μια περιβαλλοντικά και οικονομικά ακατάλληλη μέθοδο για τα νησιά μας, που θα οδηγήσει σε υπερβολική σπατάλη πόρων και σύγχυση σε σχέση με τους στόχους της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.»

Μοιράσου το άρθρο!