Περιβάλλον

07/01/2011 - 14:35

Ο Αγιασμός των Υδάτων...με τυρόγαλο...

Η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πρασίνων εκφράζει για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση της στον αγώνα των πολιτών του Σκαλοχωρίου, που διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο ρύπανσης του ποταμού Βούλγαρη και των παραποτάμων του από την κακή λειτουργία γειτονικού τυροκομείου. Για μια ακόμη φορά ύστερα από πρόσκληση του τοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου «Δρυς» την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε την περιοχή, συνομιλήσαμε με τους κατοίκους και εξετάσαμε το πρόβλημα από κοντά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωση μας της 16ης Δεκεμβρίου είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας στις κυοφορούμενες πληροφορίες για την επικείμενη αδειοδότηση και λειτουργία του τυροκομείου της περιοχής από τη Νομαρχία με προσωρινή άδεια λειτουργίας, παρόλο που επιχείρηση δεν έχει εξασφαλίσει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από την περιφέρεια Β. Αιγαίου. Δυστυχώς οι πληροφορίες μας επαληθεύθηκαν και ο απερχόμενος Νομάρχης Λέσβου Π. Βογιατζής σε μία από τις τελευταίες του πράξεις στις 24/12/2010 υπέγραψε τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας στην επιχείρηση μέχρι τις 28/4/2011. Σημειώνεται ότι στην απόφαση είναι εμφανές ότι αρχικώς το έγγραφο ανέφερε την προσωρινή αδειοδότηση της επιχείρησης μέχρι τις 28/2 και η ημερομηνία άλλαξε με την ιδιόχειρη παρέμβαση του Νομάρχη.

Αναφερόμαστε σε μια επιχείρηση στην οποία έκαναν έλεγχο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος τον προηγούμενο χρόνο και με επιστολή τους στις 30/9/2010 εισηγούνται την επιβολή προστίμου από τον Νομάρχη ύψους 51,000 €, διαπιστώνοντας 7 παραβάσεις της νομοθεσίας από τη λειτουργία της επιχείρησης. Τα ερωτήματα είναι πολλά: Α. Επιβλήθηκε και εάν επιβλήθηκε, εισπράχθηκε το παραπάνω πρόστιμο από τη ΝΑ Λέσβου; Β. Τι άλλα πρόστιμα έχει επιβάλλει η ΝΑ Λέσβου από τους ελέγχους των υπηρεσιών της στην επιχείρηση μετά τις καταγγελίες των κατοίκων τα τελευταία χρόνια; Γ. Έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ο απερχόμενος Νομάρχης όταν προχώρησε στη χορήγηση της προσωρινής άδειας λειτουργίας της επιχείρησης; Δ. Γιατί έσπευσε ο Νομάρχης Λέσβου να παραχωρήσει την προσωρινή άδεια λειτουργίας τις τελευταίες ημέρες της θητείας τους και δεν παρέπεμψε το θέμα στην νέα Περιφερειακή αρχή η οποία θα είχε και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που προετοιμάζει η αρμόδια υπηρεσία. Άλλωστε η επιχείρηση είχε ανακοινώσει τη χρήση τους τυροκομείου της ΑΓ. Παρασκευής οπότε θα μπορούσε να τυροκομεί εκεί χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διάθεσης του γάλακτος των παραγωγών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας με την κίνηση αυτή και ζητάμε από την νέα Περιφερειακή αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο των καταγγελιών των κατοίκων και να ελεγχθεί με μεγάλη αυστηρότητα η σωστή σύμφωνα με τον νόμο αλλά και την επιστήμη λειτουργία της μονάδας και μόνο εάν εξασφαλιστεί ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή τότε και μόνο τότε να δοθεί άδεια λειτουργία της.

Μοιράσου το άρθρο!