Περιβάλλον

27/06/2011 - 12:14

"Παράνομη λατομική δραστηριότητα στο νησί της Λέσβου, λατομικές ζώνες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου"

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ Αθανάσιο Γιακαλή και τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου κ Ηρακλή Βερβέρη κατέθεσε ο Περιφερειακός σύμβουλος με τον «Οικολογικό Άνεμο» Ηλίας Γιαννίρης. Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου σχετικά με την εκτεταμένη παράνομη λατομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο νησί της Λέσβου.

Καλούμε την περιφερειακή αρχή για την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ενέργειες και τις προσθέσεις τους για την ανάπτυξη λατομικών ζωνών στο νησί της Λέσβου αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Βορ. Αιγαίου, ζώνες που θα απορροφήσουν την πίεση για οικοδομικά υλικά αλλά με κανόνες και χωρίς να προσβάλλεται το φυσικό μας περιβάλλον. Επιπρόσθετα παρακαλούμε για την ενημέρωση του ΠΣ για τις ενέργειες της Περιφέρειας για την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Δνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων καθώς και Τμήμα Περιβάλλοντος) για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων, καλώντας τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση του τοπίου μετά την παύση των εργασιών τους.

Για το ζήτημα ο Ηλίας Γιαννίρης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Φοβούμαστε ότι σε αυτή την περίπτωση αρμόζει η λαϊκή παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει». Έπρεπε από τη δεκαετία του '80 να έχουν οριστεί λατομικές ζώνες, νόμιμες και με υποδειγματική λειτουργία, που να συγκεντρώνουν το σύνολο της λατομικής δραστηριότητας και οι υπόλοιπες να κλείσουν. Τα τοπικά διαπλεκόμενα συμφέροντα έχουν δημιουργήσει απαράδεκτες καταστάσεις στα περισσότερα νησιά μας. Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες. Η Περιφέρεια, που πήρε την αρμοδιότητα που είχαν οι νομαρχίες, πρέπει να ορίσει λατομικές ζώνες, να προχωρήσει στην διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τα παράνομα λατομεία, ερευνώντας το ενδεχόμενο να υπάρχουν και σε άλλα νησιά, αλλά και να προχωρήσει στην παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων με μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας".

Μοιράσου το άρθρο!