Περιβάλλον

17/01/2011 - 11:56

Στοπ για την οικοδόμηση στις περιοχές Natura στη Λέσβο: θα απαιτούνται 10 στρέμματα.

Το νοµοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη για τη βιοποικιλότητα, του οποίου βασική διάταξη αναφέρει ότι σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Νatura καθορίζεται σε 10 στρέµµατα το εµβαδόν των οικοπέδων εντός των οποίων θα επιτρέπεται στο εξής η οικοδοµική ή άλλη δραστηριότητα.

Η Λέσβος έχει την τύχη ή ατυχία να διαθέτει 3 περιοχές Natura . Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπαινει ταφόπλακα σε καθε οικοδομική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές. Οι πρώτες αντιδράσεις από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι έντονες.

 

Ας δούμε τις περιοχές Natura της Λέσβου και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.

Τρεις περιοχές της Λέσβου ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Ο κόλπος της Καλλονής είναι μία από αυτές, εκεί συναντώνται 68 είδη πουλιών που ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΕC. Η δεύτερη περιοχή είναι ο κόλπος της Γέρας, το έλος Ντίπι και το όρος Όλυμπος, εκεί συναντώνται 4 είδη που ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΕC: ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea, ο Πελαργός Ciconia ciconia, η Καστανόχηνα Tadorna ferruginea και ο Μουστακοτσιροβάκος Sylvia rueppelli. Η τρίτη περιοχή είναι η δυτική χερσόνησος του νησιού που περιλαμβάνει και το απολιθωμένο δάσος στο Σύγρι. Σε αυτή την περιοχή συναντώνται 3 είδη πουλιών που ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΕC: ο Μουστακοτσιροβάκος Sylvia rueppelli, ο Τουρκοτσοπανάκος Sitta krueperi και το Σμυρνοτσίχλονο Emberiza cineracea.

Μοιράσου το άρθρο!