Περιβάλλον

29/01/2011 - 17:00

Ακυρώθηκε η αλόγιστη παρέμβαση στα «Τσαμάκια» και σώθηκαν τα πεύκα

Στις 3 Δεκεμβρίου 2010 το Lesvosnews.net δημοσίευσε φωτογραφίες από την καταστροφή των πεύκων στα "Τσαμάκια"  εξαιτίας του έργου δημοτικού ηλεκτροφωτισμο στην ευρύτερη περιοχή.
Το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Παυλή ήταν άμεσο με καταγγελία στη Δ/νση Δασών. Σήμερα μας ενημερώνει ότι η ιστορία έχει αίσιο τέλος. Να προσθέσουμε για άλλη μια φορά ότι αξίζει  μπράβο  στο Βαγγέλη Παυλή. (Και μια προτροπή προς το Δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο: σε όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς υπάρχουν στελέχη που αξίζει να ζητήσει την βοήθειά τους. Ας μην μείνει αγκυλωμένος  στα στελέχη του συνδυασμού του. Ο Βαγγέλης Παυλής αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα)

Μετά από καταγγελία που αφορούσε τα έργα εκσκαφής κατά μήκους του αλσυλλίου της περιοχής «Τσαμάκια» την 7-12-2010 (κατόπιν της αίτησης 44490/5757), λόγω της έκθεσης πολλών ριζών πεύκων στις καιρικές συνθήκες, η Δ/νση Δασών με το υπ’ αριθ’ 295/13-12-2010 κάλεσε τον Δήμο Μυτιλήνης να σταματήσει άμεσα τις εργασίες προκειμένου να εξετασθεί η ευστάθεια της καταγγελίας.

Μια μέρα αργότερα, με το υπ’ αριθ’ 44490/5757/14-12-2010 αφού εξετάσθηκαν τα στοιχεία, αποφασίστηκε ότι έπρεπε άμεσα «να σκεπαστεί το χαντάκι που έχει ανοιχτεί κατά μήκος του μονοπατιού, προκειμένου να αποκατασταθεί το έδαφος και να προστατευτούν οι ρίζες των πεύκων που είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες». Η σχετική εντολή άμεσης αποκατάστασης εδάφους υποβλήθηκε εγγράφως από την Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Μυτιλήνης προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στις 20-12-2010.
Έτσι, αποφεύχθηκε η καταστροφή ενός μέρους του αγαπημένου μας αλσυλλίου,αφού υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν πολλά από τα πεύκα που βρίσκονταν κατά μήκος του μονοπατιού, λόγω της κακής αυτής παρέμβασης για έργα ηλεκτροφωτισμού. Το εν λόγω αλσύλλιο είναι ένα τοπίο που πέρα από οικολογική αξία (βλ. ως πευκοδάσος), έχει λειτουργική αξία, αναπαραστατική, κοινωνική, ιστορική, αρχαιολογική, συμβολική, αισθητική, βιωματική, κλπ, αξία. Είναι χώρος κοινωνικοποίησης και αναψυχής, χώρος δραστηριοποίησης συλλόγων, καλλιτεχνών, εμπόρων, κλπ. Είναι χώρος ιστορίας, παράδοσης και τιμής. Είναι χώρος γεμάτος από συμβολισμούς και μνήμες. Είναι πνεύμονας, αλλά και ανάσα ζωής… Φυσικά ο ηλεκτροφωτισμός του αλσυλλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά στο μέλλον και να αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό.
Κατά συνέπεια, οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν τον τόπο τους κάνοντας ορθολογική αποτίμηση των πραγμάτων και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα, αποτελεσματικά και συντονισμένα ως σύμμαχοι των πολιτών με στόχο την ορθή διαχείριση και την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Σε αυτό το σημείο, οφείλω να ευχαριστήσω το Lesvosnews.net που ανέδειξε το θέμα και την Δ/νση Δασών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που μερίμνησε βάσει των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης.
Συμπολίτες,
«η πόλη είμαστε εμείς». Δεν πρέπει να το ξεχνάμε… Πρέπει να συνεχίσουμε…
Βαγγέλης Παυλής
Σχετικοί σύνδεσμοι για το θέμα:

Μοιράσου το άρθρο!

geotee