Περιβάλλον

10/04/2012 - 11:42

Αναβολή της συνεδρίασης για έγκρισηπεριβαλλοντικών όρων για τις ανεμογεννήτριες ζητάει η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλογων

Προς τον Περιφερειάρχη  Βορείου Αιγαίου
τους Περιφερειακούς συμβούλους το Δήμο Λήμνου τους Βουλευτές Λέσβου Θέμα : Έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λήμνο Αγαπητοί Κύριοι, σας παρακαλούμε να αναβάλλετε την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας Ρόκας.

   Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έργο θα επηρεάσει καθοριστικά την προοπτική και την ανάπτυξη του νησιού μας, η Ο.Λ.ΣΥ.  συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. στις 02/04/2012 με θέμα την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Πιστεύουμε ότι για την προτεινόμενη επένδυση της εταιρείας  Ρόκας -Iberdrola  για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πρέπει να προηγηθεί πλήρης ενημέρωση τόσο στους περιφερειακούς συμβούλους όσο και στην τοπική κοινωνία του νησιού μας κυρίως δε των κατοίκων των χωριών εκείνων που βρίσκονται κοντά στα σημεία που θα γίνει το έργο.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης καταλήξαμε ότι πρέπει να διευκρινιστούν και να ληφθούν υπόψη αρκετά  θέματα. Επιγραμματικά σας αναφέρουμε παρακάτω:

Παρεμποδίζεται (μεσο)μακροπρόθεσμα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του νησιού, αφού δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις για το έργο της ιδιωτικής εταιρείας για τα επόμενα 25+25 χρόνια.

Για την εγκατάσταση προτείνεται μεταξύ των άλλων η περιοχή Πολιόχνη-Μεσαιωνικοί πύργοι Φισίνης -Αρχαιότερος ιστορικός οικισμός (14000 ετών) στην παραλία Λουρί, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη επαρκώς ανασκαφικά.

Προβλέπεται  εγκατάσταση στην περιοχή αμμοθίνες, βόρεια του νησιού, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικού τοπίου.

Δεν υπάρχει ορνιθολογική μελέτη για την περιοχή των χωριών Αγία Σοφία –Φισίνη –Σκανδάλη, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή υπάρχει καταφύγιο άγριων ζώων και πουλιών.

Δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση ούτε υπάρχει ενημέρωση στην τοπική  κοινωνία του νησιού.

Στην συνεδρίαση της ΟΛΣΥ εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για τα κτήματα των κατοίκων της περιοχής  των χωριών Αγία Σοφία –Φισίνη –Σκανδάλη. Η περιοχή είναι εκατό τοις εκατό ιδιωτική και όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί -ερωτηθεί οι ιδιοκτήτες, αλλά φαίνεται να υπάρχει διαβεβαίωση προς τη εταιρεία ότι είναι δημόσια έκταση, κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα.

Δεν είναι σαφής η εικόνα για τα αντισταθμιστικά οφέλη αφού για παράδειγμα το ποσό που θα εισπράττει ο δήμος Λήμνου φαίνεται να είναι πολύ μικρότερο του ποσού που διαδίδεται (1,5 εκ. € ) και αυτό μετά την πώληση του παραγόμενου προϊόντος.

Αγαπητοί Κύριοι,

για όλα τα παραπάνω αλλά και γιατί η νησιωτικότητα, όπως γνωρίζετε, εμποδίζει την μεταξύ μας επαφή για την καλή ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων,  η ΟΛΣΥ ζητά να μην συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά να υπάρξει χρονική παράταση έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για  ενημέρωση. Να ακουστούν όλες η απόψεις πάνω σ΄ ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά και δοθούν απαντήσεις και λύσεις τέτοιες που να ικανοποιούν το σύνολο των κατοίκων του νησιού μας.

Για την ΟΛΣΥ

Ο πρόεδρος                                                      Ο γενικός γραμματέας

      Καραγιάννης Αντώνιος                                           Ρούλιας Χαράλαμπος

Μοιράσου το άρθρο!