Περιβάλλον

28/09/2011 - 14:31

Δημοτικός αστικός λαχανόκηπος και Αναδάσωση με τη μέθοδο της "Φυσικής Καλλιέργειας" - Τα καλά "πράσινα νέα" από τη Λέσβο

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα: α) FORCLIMADAPT που αφορά στην προστασία των δασικών περιοχών από τις επιπτώσεις του φαινομένου  της κλιματικής αλλαγής., β) AGRISLES που αφορά στη προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία, στα νησιά της Μεσογείου, υλοποιούνται δύο πιλοτικές εφαρμογές, που γίνονται σε δημοτικές εκτάσεις:
  1. Αναδάσωση με τη μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας μιας έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων στη περιοχή Ν. Κυδωνιών και συγκεκριμένα μεταξύ του αποκαταστημένου ΧΑΔΑ, του γηπέδου και του κοιμητηρίου. Το δάσος αυτό θα αποτελέσει χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και χώρο αναψυχής για τους πολίτες της Λέσβου αλλά και για τους επισκέπτες.
  2. Δημοτικός αστικός λαχανόκηπος με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας: σε έκταση περίπου ενός στρέμματος στην περιοχή του Κάστρου Μυτιλήνης απέναντι από τη θέση Φυκιότρυπα, που θα αποτελέσει χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων,  ενώ τα όποια αγροτικά προϊόντα παραχθούν θα διατεθούν σε σχολεία, σε άπορες οικογένειες κλπ

 

Πρόκειται για δύο πρωτότυπες δράσεις, οι οποίες γίνονται σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (του Περιφερειακού Ταμείου, της Δημοτικής Αρχής Λέσβου, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Κυδωνιών, των Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνση Δασών Λέσβου) και βέβαια χάρις τη προσωπική εργασία εθελοντικών οργανώσεων του νησιού καθώς και εθελοντών από την Έδεσσα που προσφέρουν αφιλοκερδώς τη τεχνογνωσία τους.

Ήδη ολοκληρώνεται η περίφραξη των παραπάνω χώρων και ακολουθεί η προετοιμασία και η σπορά το τριήμερο 6-7-8 Οκτωβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

Θα υπάρχει εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου μια παρακολούθηση και φροντίδα αυτών των εφαρμογών για όσο καιρό χρειαστεί ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχημένη τους συνέχεια (πρασίνισμα των περιοχών, μεγάλωμα των δένδρων και φυτών, μη αλλοίωση από τυχόν παρεμβάσεις τρίτων όπως βόσκηση κλπ). Είναι όμως απαραίτητη η συμμετοχή των περιοίκων, των εθελοντών  και όλων των ενεργών πολιτών του νησιού μας.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΗΜ/ΝΙΑ ΩΡΕΣ ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πέμπτη
6 Οκτωβρίου 201110:00 – 16:00Φυτώριο Διεύθυνσης Δασών Λέσβου στον ΠολιχνίτοΣεμινάριο φυσικής καλλιέργειας. Προετοιμασία σβόλων με σπόρους.Παρασκευή                7 Οκτωβρίου 20119:00 – 14:00Φυτώριο Διεύθυνσης Δασών Λέσβου στον ΠολιχνίτοΣεμινάριο φυσικής καλλιέργειας. Ολοκλήρωση της προετοιμασίας σβόλων με σπόρους.15:00- 16:00Κάστρο Μυτιλήνης-Θέση ΦυκιότρυπαΠροετοιμασία εδάφους16:00- 17:00Κάστρο Μυτιλήνης-Θέση ΦυκιότρυπαΣπορά. Σεμινάριο για λαχανόκηπους με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειαςΣάββατο 8 Οκτωβρίου 201109:00 – 11:00Ν. Κυδωνίες –χώρος μεταξύ αποκαταστημένου ΧΑΔΑ, του γηπέδου και του κοιμητηρίου Σπορά. Σεμινάριο για αναδάσωση με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας   Στα σεμινάρια και στις πρακτική εφαρμογές, θα συμμετάσχουν μαθητές από σχολεία των γύρω περιοχών, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέλη εθελοντικών οργανώσεων της Λέσβου. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Μια πρώτη ενημέρωση για την Φυσική Καλλιέργεια μπορείτε να πάρετε επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο http://www.naturalfarming.eu Για τυχόν διευκρινίσεις ή επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, κ. Στράτος Βουγιούκαςτηλ 22510-47370  ή 37737, e-mail: ptaba@otenet.gr

Μοιράσου το άρθρο!