Περιβάλλον

23/11/2010 - 13:09

Έληξε η περίοδος πυροπροστασίας, καιρός να κάψουμε τις χωματερές μας!!!

1.χωματερή Μήθυμνας

 

2.χωματερή Καλλονής

3.χωματερή Πέτρας

Επίσκεψη στη χωματερή του Δήμου Μήθημνας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ενεργών πολιτών της περιοχής για πάνω από 10 ημέρες η χωματερή καιγόταν μεταφέροντας ένα σύννεφο επικίνδυνου και τοξικού μαύρου καπνού πάνω από το Μόλυβο. Πρόκειται για μια ακόμη από τις φωτιές που σημειώνονται αυτήν την περίοδο κάθε χρόνο στις χωματερές όλου του νησιού με στόχο είτε τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων είτε τη μείωση της «όχλησης» που υφίστανται γειτονικά κτήματα και βοσκοτόπια. Οι φωτιές αυτές όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς απελευθερώνονται στο περιβάλλον τοξικές ουσίες που απειλούν τη δημόσια υγεία, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στην τροφική αλυσίδα.

Συγκεκριμένα διοξίνες, φουράνια, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (γνωστά με την ονομασία PCBs) και άλλοι οργανικοί ρύποι -ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία- διαφεύγουν καθημερινά στην ατμόσφαιρα. Oι καλλιέργειες και ο υδροφόρος ορίζοντας που βρίσκονται κοντά σε χωματερές εμφανίζουν, σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, υψηλά ποσοστά διοξινών. Όταν οι χωματερές καίγονται οι συγκεντρώσεις των PCB είναι εξαιρετικά υψηλές και τότε μιλάμε για οξεία έκθεση εδαφών και ατμόσφαιρας σε αυτή την 'επικίνδυνη' οικογένεια τοξικών ουσιών.

Κατά τη χθεσινή μας επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι η φωτιά στη μεγάλη της έκταση είχε σβήσει ύστερα από παρέμβαση που έγινε το Σάββατο από το Δήμο με την μερική χωματοκάλυψη των σκουπιδιών. Δυστυχώς όπως σημειώσαμε σε συνάντηση που είχαμε αργότερα και στον ίδιο τον Δήμαρχο Μήθυμνας κ. Σ. Καραντώνη η φωτιά εξακολουθεί να σιγοκαίει και απαιτείται νέα παρέμβαση του Δήμου για την κατάσβεση της με τη χρήση χώματος. Είναι σημαντικό να υπάρξει σωστή μέριμνα για τη κατάσβεση της φωτιάς καθώς όπως εξηγήσαμε και στον Δήμαρχο τυχόν προσπάθεια κατάσβεσης με τη χρήση νερού θα δυσχεραίνει το πυροσβεστικό έργο και θα οδηγήσει την πυρκαγιά σε αναζωπύρωση.

Δυστυχώς παρόλες τις ευρωπαϊκές απειλές  και τις ενέργειες από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την αποκατάσταση των χωματερών στη Λέσβο, πολλές από αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν. Η γειτονική χωματερή της Πέτρας παρουσιάζει την τραγική εικόνα που παρατηρείτε στην επισυναπτόμενη φωτογραφία, όπου μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαΐου με την παράνομη διάθεση μέρους των στραγγισμάτων στον γειτονικό χείμαρρο, τα στραγγίσματα παραμένουν στον χώρο ενώ λίγα μέτρα παρακάτω οι χωρικοί μαζεύουν αμέριμνοι τις ελιές τους. Επισκεφτήκαμε επίσης και τη χωματερή της Καλλονής όπου όπως παρατηρείτε και εκεί υπάρχει μια μικρή εστία πυρκαγιάς και η χωματερή σιγοκαίει, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου και αναβαθμίζεται πλέον σε θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την τοπική ατζέντα. Οι όποιες επιπλέον καθυστερήσεις στην προώθηση οριστικών, βιώσιμων λύσεων, μέσω μιας πολιτικής ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, το περιβάλλον αλλά και μια βιώσιμη οικονομία. Απαιτείται η άμεση παύση της λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών στο νησί και η ορθή λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ.

Μοιράσου το άρθρο!