Περιβάλλον

07/09/2015 - 14:38

Εξολοθρευτής δέντρων στη Μυτιλήνη! Έκοψαν τα πάντα στην οδό Ελ.Βενιζέλου

Πριν από λίγες ημέρες, προς μεγάλη έκπληξη των δημοτών, εξολοθρεύτηκαν όλα τα δέντρα που βρισκόταν επί της οδού Ελ. Βενιζέλου (δεξιά και αριστερά), από το ύψος του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης μέχρι το ξενοδοχείο “Πύργος Μυτιλήνης”.

 

Λόγω των καταγγελιών που λαμβάνω ως Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης για τη συγκεκριμένη πράξη και επειδή πολλοί από τους συνδημότες μας θεωρούν ότι η  ενέργεια αυτή αποτελεί υλοποίηση συγκεκριμένης απόφασης του Συμβουλίου μας, ενημερώνω ότι το Δ.Σ. της Κοινότητας Μυτιλήνης δεν είχε την παραμικρή γνώση επί του θέματος και κυρίως δεν έλαβε καμία σχετική απόφαση.  

 

Αντιθέτως, όπως είχε γίνει ευρέως γνωστό, το Συμβούλιο της Μυτιλήνης σε παλαιότερη συνεδρίασή του και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου, είχε εξετάσει ενδελεχώς την αναγκαιότητα ή μη κοπής συγκεκριμένων δέντρων (μουριών) στην περιοχή Σουράδα, δεδομένου ότι 15 εξ’ αυτών ήταν επικίνδυνα, λόγω γήρανσης ή εντομολογικής προσβολής.

Ακολούθησε επιτόπια αυτοψία στην περιοχή Σουράδα – οδός Ελ. Βενιζέλου, από τους συμβούλους Μαρία Χρήστου και Άγγελο Μουζάλα – Φωτιάδη, το Γραμματέα του Συμβουλίου Γιώργο Καρίνο και τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου Αντώνη Ψωμαδέλλη και Ανδρέα Ματθαίου.

Κατόπιν της παραπάνω αυτοψίας και εισήγησης προς το Συμβούλιο της Μυτιλήνης, το τελευταίο είχε αποφασίσει ομόφωνα, να κοπούν άμεσα τα 15 δέντρα (μουριές) επί της Ελ. Βενιζέλου που είναι γερασμένα – εντομολογικά προσβεβλημένα και τα οποία συγχρόνως λόγω του τεράστιου όγκου των κορμών τους, παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση των πεζών. Στη συνέχεια δε, να αντικατασταθούν με δέντρα, που έχουν πολύ λεπτούς κορμούς.

Τα δέντρα αυτά, που όλα βρισκόταν μεταξύ ξενοδοχείου “Πύργος Μυτιλήνης” και οικίας Σιφναίου, μαρκαρίστηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία και στη συνέχεια σταδιακά κόπηκαν ΟΡΘΩΣ από τα συνεργεία του Δήμου. 

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο της κεντρικής αρτηρίας της πόλης (ανηφόρα από το “Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης” μέχρι το ξενοδοχείο “Πύργος Μυτιλήνης”), τα πεζοδρόμια είναι αρκούντως φαρδιά, ενώ όλα τα δέντρα ήταν απολύτως υγιή και ασφαλή (σύμφωνα και με τις γνωματεύσεις των ειδικών).

Στις πολλές συνεδριάσεις που το σοβαρότατο αυτό θέμα είχε απασχολήσει το Συμβούλιο της πόλης μας, είχε τονιστεί ιδιαιτέρως και είχε διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση, τόσο με έγγραφες αποφάσεις, όσο και με παρεμβάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ότι τα μόνα δέντρα που το Συμβούλιο της Μυτιλήνης εγκρίνει να κοπούν είναι αυτά τα 15, για τα οποία υπάρχει έγγραφη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.

Κατόπιν όλων αυτών, το Συμβούλιο της πόλης μας έλαβε την ομόφωνη απόφαση στην τελευταία συνεδρίασή του (Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015), να καταδικάσει και να καταγγείλει την πράξη της κοπής και των υπολοίπων δέντρων επί της Ελ. Βενιζέλου, ως απολύτως αυθαίρετη, χωρίς την παραμικρή απόφαση και έγκριση του αρμόδιου Συμβουλίου της πόλης της Μυτιλήνης.

 

Πάνος Πίτσιος

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης 

Μοιράσου το άρθρο!