Περιβάλλον

23/03/2016 - 13:50

H εισήγηση για τη χωροθέτηση και τοποθέτηση κάδων στην πλατεία Σαπφούς

Κ

ατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης και κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς και τις παρακείμενες  οδούς, από τον Πρόεδρο της Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο, το Γραμματέα της Δ/Κ  Γιώργο Καρίνο και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γεωργία Μπλέτσα, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της χωροθέτησης και τοποθέτησης των κάδων απορριμμάτων στο εν λόγω σημείο του ιστορικού κέντρου της πόλης εν όψει της τουριστικής περιόδου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην εισήγηση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου.

 

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης είναι το ακόλουθο:  

 

«Η περιοχή περιμετρικά της πλατείας Σαπφούς είναι ίσως το πλέον πολυσύχναστο  μέρος της πόλης και του νησιού. Αναπτύσσονται κατά μήκος της, καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας, εμπορικά, κ.α. Ολόκληρη η περιοχή σφύζει από ζωή, και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες σχεδόν σε 24ωρη βάση.

Το είδος των καταστημάτων, αλλά και η μεγάλη επισκεψιμότητα που δέχεται, έχει σαν αποτέλεσμα και τη μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων. Οι κάδοι που θα τοποθετηθούν, θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να δέχονται περίπου 40 κυβικά οικιακών απορριμμάτων ημερησίως.

Κατόπιν αυτών και σύμφωνα με τη δυνατότητα πρόσβασης που υπάρχει από τα απορριμματοφόρα, προτείνουμε τις κάτωθι θέσεις για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων (σύμμικτων και ανακύκλωσης):

  1. Στην έξοδο της Αρχιπελάγους, προς την πλευρά της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό λιμεναρχείο, στην υφιστάμενη θέση τους.
  2. Πάνω στην πλατεία Σαπφούς και πίσω από το κτίριο του αντλιοστασίου της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., με πρόσωπο προς τα καταστήματα, για την εξυπηρέτηση των πλησίον  καταστημάτων.
  3. Επί της Αρχιπελάγους, στο διάστημα από τη συμβολή της με την οδό Σάμου έως την οδό Χίου, όπου ήταν η υφιστάμενη θέση τους, αλλά μειωμένους και μοιρασμένους για την εξυπηρέτηση των πλησιέστερων καταστημάτων.
  4. Στην έξοδο της Αρχιπελάγους, μετά τη συμβολή της με την οδό Χίου, πλησίον περιπτέρου, για την εξυπηρέτηση των πλησιέστερων καταστημάτων.

Οι ως άνω προτεινόμενες θέσεις των κάδων, θα πρέπει να οριοθετηθούν περιμετρικά με σταθερές δέσμες υψηλών φυτών (π.χ. ζαρντινιέρες με λουλούδια), ώστε αφενός να μην είναι εφικτή η μετακίνηση των κάδων και αφετέρου να αποτρέπεται η ορατότητά τους (ειδικά για την ερχόμενη τουριστική περίοδο). 

Θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο, μοιράζονται δίκαια οι κάδοι σε όλη την περιοχή, δημιουργούμε επιπλέον δύο νέες θέσεις τοποθέτησης κάδων, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι κάδοι που ήταν εσφαλμένα κατά τη γνώμη μας συγκεντρωμένοι σε δύο σημεία. Επίσης εκτιμούμε ότι δεν πρέπει οι κάδοι να μεταφερθούν επί της Κουντουριώτου, διότι πέραν των αισθητικών λόγων, εκεί θα είναι τελείως απομακρυσμένοι από τα εξυπηρετούμενα καταστήματα, οπότε δεν έχει και κανένα νόημα η τοποθέτησή τους.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν αυστηρά προσωρινή ισχύ, μέχρι που να ολοκληρωθεί η υπό εκπόνηση και σύνταξη σχετική μελέτη υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων (υπογειοποίηση κάδων) για την Πλατεία Σαπφούς και η εν συνεχεία προμήθεια του αντίστοιχου συστήματος λειτουργίας τους (στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης)». 

Η παραπάνω εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και σύμφωνα με τις σχετικές αρμοδιότητες λήψης τελικών αποφάσεων για χωροθέτηση κάδων που έχουν ανατεθεί στη Δημοτική Κοινότητα, η τελική απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης έχει αποσταλεί προς εκτέλεση στην αρμόδια Αντιδημαρχεία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης.     

 

Ο Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης,                                       Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

 

    Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                             Γιώργος Καρίνος

Μοιράσου το άρθρο!