Περιβάλλον

21/01/2011 - 09:23

H τριπλοκατοικία στον υγρότοπο της Καλλονής και...η δόμηση σε περιοχές Natura

Παρέμβαση του Συλλόγου "Ναυτίλος εν δράσει"

Με το 25% του ΑΕΠ να απαιτείται  για τις  δανειακές ανάγκες της χώρας μόνο για το 2011, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να ψηφίζουν αφειδώς όσα νομοσχέδια φέρνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, χωρίς να αντιδρούν σε τίποτα.Ούτε στη  μείωση των συντάξεων, ούτε στη κατάργηση 13ου και 14ου μισθού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,  ούτε στη κατάργηση του ορίου των απολύσεων, ούτε στη αύξηση του ΦΠΑ, ούτε στη αύξηση σε όλα τα είδη (πρώτης και κάθε άλλου είδους ανάγκης), ούτε στη ανεργία που έχει φτάσει στα 14,5 %.

Στο μοναδικό νομοσχέδιο που αντέδρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Δεν δέχονται συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου αρτιότητας στα 10 στρέμματα για οικοδόμηση εκτός σχεδίου σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, το νομοσχέδιο που εισηγείται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Μία αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000, ένα ήπιο μέτρο που έπρεπε να είχε ψηφισθεί χρόνια πριν, ενοχλεί γιατί βάζει όρια στο μη διαπραγματεύσιμο, ιερό και όσιο στην Ελλάδα, δικαίωμα στη δόμηση. Δεν έχει σημασία που η χώρα βουλιάζει, οι κάτοικοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να  χτίζουν κι να οικοδομούν παντού, ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται.

Δεν καταλαβαίνουν (;) ότι δεν είναι όλοι οι τόποι οικοδομήσιμοι και ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καταστρέψει ένα από τους πιο πολύτιμους πόρους της χώρας, την πλούσια βιοποικιλότητα της;

Την επιβολή του ατομικού συμφέροντος στο συλλογικό, το βιασμό των δικαιωμάτων των πολλών από τις «πλάτες» των λίγων που στηρίζουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα τα έχουμε δει πολλάκις στη Λέσβο, όπως και παντού στη Ελλάδα. Όποιος θέλει μπορεί να επισκεφτεί τριπλοκατοικία που έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια στον πυρήνα του υγροτόπου Καλλονής, στο έλος της σκάλας Καλλονής, που δεν εμποδίστηκε από κανένα να οικοδομήσει σε ένα από τους κυριότερους κόμβους μετανάστευσης πουλιών, στάση μεταξύ μετακινήσεων από ρώσικη στέπα σε Αφρική.

Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα έχει τεράστιες συνέπειες στην προστασία των ελληνικών οικοσυστημάτων. Ακυρώνει οποιαδήποτε έννοια προστασίας και διατήρησης αφαιρώντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, την πλούσια βιοποικιλότητα, ένα εθνικό πλούτο που θα μπορούσε να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας.

 

Μοιράσου το άρθρο!