Περιβάλλον

31/05/2013 - 14:56

Η Αγιάσος αλλάζει

Η Αγιάσος αλλάζει

Η Αγιάσος αλλάζει

Μ

ετά από 10 χρόνια προσπαθειών η Αγιάσος αποκτά νέα όψη καθώς τις τελευταίες μέρες απομακρύνονται και οι κολώνες του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ (τελευταία φάση του έργου υπογείωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης)


Το ιστορικό του  έργου:
Ξεκίνησε το 2003 με απόφαση χρηματοδότησης από τον τότε Υπουργό Αιγαίου, Νίκο Σηφουνάκη και με αρχικά εγκεκριμένη πίστωση ύψους 118.000 Ευρώ. Έκτοτε το έργο εκτελέστηκε σε στάδια. Καταρχήν η Δ.Ε.Η. περιοχής Λέσβου συνέταξε τη μελέτη του έργου, εν συνεχεία κατασκευάστηκε ο υπόγειος οικίσκος στην Πλατεία Αγοράς όπου στεγάζεται ο Υποσταθμός της Δ.Ε.Η., αντικαταστάθηκαν οι παλιοί μετασχηματιστές υψηλής και χαμηλής τάσης με νέους και τέλος υπογειώθηκε το δίκτυο ηλεκτροδότησης (οι ιδιωτικές παροχές από τη Δ.Ε.Η. και ο Δημοτικός φωτισμός με ξεχωριστή εργολαβία) στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού, από το Αναγνωστήριο περίπου μέχρι το Σταυρί και περιμετρικά της Πλατείας Αγοράς.

Συνολικά το έργο κόστισε περίπου 480.000 Ευρώ και αυτό που μένει είναι να απομακρυνθούν σταδιακά οι κολώνες της Δ.Ε.Η. του εναέριου δικτύου καλωδίων (ολοκληρώνεται τις τελευταίες μέρες)

Χρηματοδότες του έργου: κυρίως στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής που διέθεσε 326.000 Ευρώ αλλά και στη Δ.Ε.Η. που ανέλαβε το 50% της υπογείωσης του δικτύου ιδιωτικών παροχών που ανήλθε στο ποσό των 150.000 Ευρώ περίπου.
Αδιάκοπες και πολύχρονες προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής της Αγιάσου και ιδίως του πρώην Δημάρχου, Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη, που από το 2003 μέχρι το 2010 υλοποίησε στάδια του έργου, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες.

 

φωτογραφίες: Παναγιώτης Δημητρίου Κορομήλας

Μοιράσου το άρθρο!