Περιβάλλον

05/07/2011 - 10:52

Η χωματερή της Ερεσού σιγοκαίει για πολλές ημέρες, εγκληματική η αδράνεια των υπευθύνων

Η χωματερή της Ερεσού σιγοκαίει για πολλές ημέρες, εγκληματική η αδράνεια των υπευθύνων, ο Δήμος αδυνατεί να ελέγξει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας 

 ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Επίσκεψη στη χωματερή της Ερεσού πραγματοποιήσαμε χθες, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ενεργών πολιτών της περιοχής για πολλές ημέρες η χωματερή καίγεται μεταφέροντας ένα σύννεφο επικίνδυνου και τοξικού μαύρου καπνού πάνω από το χωριό της Ερεσού. Πρόκειται για μια ακόμη από τις φωτιές που σημειώνονταν κάθε χρόνο στις χωματερές όλου του νησιού με στόχο είτε τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων είτε τη μείωση της «όχλησης» που υφίστανται γειτονικά κτήματα και βοσκοτόπια. Παρόλο που υποτίθεται ότι οι χωματερές του νησιού μας έχουν κλείσει, δυστυχώς ακόμα δέχονται  απορρίμματα, «εκτάκτως» όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι. Οι φωτιές αυτές όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς απελευθερώνονται στο περιβάλλον τοξικές ουσίες που απειλούν τη δημόσια υγεία, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στην τροφική αλυσίδα.

Συγκεκριμένα διοξίνες, φουράνια, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (γνωστά με την ονομασία PCBs) και άλλοι οργανικοί ρύποι -ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία- διαφεύγουν καθημερινά στην ατμόσφαιρα. Oι καλλιέργειες και ο υδροφόρος ορίζοντας που βρίσκονται κοντά σε χωματερές εμφανίζουν, σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, υψηλά ποσοστά διοξινών. Όταν οι χωματερές καίγονται οι συγκεντρώσεις των PCB είναι εξαιρετικά υψηλές και τότε μιλάμε για οξεία έκθεση εδαφών και ατμόσφαιρας σε αυτή την 'επικίνδυνη' οικογένεια τοξικών ουσιών.

Παρόλο λοιπόν που κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν το γεγονός στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, η φωτιά ακόμα σιγοκαίει και σκουπίδια συνεχίζουν να μεταφέρονται στη χωματερή. Είναι σημαντικό να υπάρξει σωστή μέριμνα για τη κατάσβεση της φωτιάς, με τη χρήση χώματος, καθώς τυχόν προσπάθεια κατάσβεσης με τη χρήση νερού θα δυσχεραίνει το πυροσβεστικό έργο και θα οδηγήσει την πυρκαγιά σε αναζωπύρωση. Όπως βλέπεται και στις σχετικές φωτογραφίες, η εικόνα των δερμάτων και των ψόφιων ζώων σε μια περιοχή υψηλής τουριστικής αξίας για το νησί μας είναι ντροπιαστική.

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου και αναβαθμίζεται πλέον σε θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την τοπική ατζέντα. Οι όποιες επιπλέον καθυστερήσεις στην προώθηση οριστικών, βιώσιμων λύσεων, μέσω μιας πολιτικής ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, το περιβάλλον αλλά και μια βιώσιμη οικονομία. Απαιτείται η άμεση παύση της λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών στο νησί και η ορθή λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ.

Μοιράσου το άρθρο!