Περιβάλλον

26/03/2019 - 16:28

Καλά νέα. Ξεκινάει και πάλι ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου

Ο

πρόεδρος της επιτροπής αγώνα για την υλοποίηση του δρόμου Καλλονής Σιγρίου κ.  Τάκης Ιορδάνου  ενημέρωσε  σήμερα το πρωί με ανάρτησή του στο facebook  τα καλά νέα για το δρόμο Καλλονής - Σιγρίου:

 

Ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα για την υλοποίηση του δρόμου Καλλονής Σιγρίου αναφέρει :

"Σήμερα γύρισα από το νησί και φέρνω ΚΑΛΑ ΝΕΑ για τα δύο μεγάλα έργα, έργα ανάπτυξης και προόδου που γίνονται αυτά τα χρόνια στον τόπο μας. Το Λιμάνι του Σιγρίου και ο οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου. Το πρώτο προχωρά κανονικά και επιδίωξη είναι τούτο να ολοκληρωθεί μέσα στις συμβατικές χρονικές υποχρεώσεις.

Το άλλο μεγάλο έργο , το δεύτερο που ήταν σταματημένο ουσιαστικά από τότε που είχε απενταχθεί απ’ το ΕΣΠΑ το 2014, σήμερα ξεκινά και πάλι μετά την ανάληψη του έργου από την Κοινοπραξία δύο εταιρειών η μία εκ των οποίων είναι η «ΑΚΤΩΡ Α.Ε.» Λέγω δε ότι ξεκινά και πάλι αφού είδα ένα αριθμό εκσκαπτικών μηχανημάτων (μηχανικές τσάπες /σφυριά, συμπιεστές γαιών, κ.αλ) της εταιρείας αυτής να είναι «παρκαρισμένα» στο δρόμο που έχει διανοιγεί (αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί) στον βοσκότοπο του Ξεφτέρη κοντά στην Περιβολή. Μου ελέχθη ότι αυτά έχουν έρθει πρόσφατα από τον Πειραιά προ της 20ης Μαρτίου. Άλλη μια παρτίδα με περισσότερα μηχανήματα όπως μου είπαν ήρθαν μετά τις 20 Μαρτίου, όμως αυτά δεν τα είδα . Έτσι όπως με είχαν πληροφορήσει οι αρμόδιοι του Υπουργείου π. Δημοσίων Έργων η έναρξη των εργασιών του έργου, θα γίνει εντός της Άνοιξης αυτής, με στόχο να τελειώσει αυτό εντός του χρονοδιαγράμματος του νέου ΕΣΠΑ στο οποίο έχει επανενταχθεί με επί πλέον χρηματοδότηση εκ 12 εκατομμ. Ευρώ.


Και για να υλοποιούνται αυτά σήμερα, ας μη ξεχνούμε ότι επισπεύδουσες υπήρξαν επιτροπές αγώνα ad hoc δημιουργηθείσες, κατοίκων του νησιού αλλά και του εδώ παροικιακού δυναμικού που κατάφεραν το για πολλούς ακατόρθωτο.


Τα δύο αυτά έργα θα αποτελέσουν ιμάντα ανάπτυξης για την υποβαθμισμένη και επί χρόνια υπανάπτυκτη Δυτική Λέσβο, ειδικότερα του ορεινού τμήματος αυτής, του Ορδύμνου, αλλά κατ' επέκταση και όλου του νησιού μας. "

 

Λγό αργότερα ο κ. Ιορδάνου μίλησε την ΕΡΤ Αιγαίου και επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες.

 

--------

Σε επιστολή του  στις αρχές  Νοεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας κ. Θεόδωρου Βαλσαμίδη προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε είχε αναφέρει:
Αξιότιμε κ. Γενικέ,

Επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά στα προβλήματα στο έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, σε συνέχεια και των ανωτέρω σχετικών εγγράφων μας προς το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το σημαντικό αυτό έργο για το νησί της Λέσβου παραμένει ημιτελές, εγκαταλελειμμένο και ανενεργό εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά σοβαροί κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα θέτουμε και πάλι υπόψη σας τα εξής ζητήματα:

Στα οδικά τμήματα στα οποία έχουν μείνει ημιτελείς οι εργασίες, καθώς και σε τμήματα στα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες βελτίωσης, έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους κινδύνους που δημιουργούνται από καταπτώσεις στο τμήμα από διασταύρωση Ανεμώτιας έως το Σκαλοχώρι, στην οδό Παράκαμψης του Σκαλοχωρίου και στο τμήμα από διακλάδωση Σιγρίου έως Σίγρι. Επισημαίνουμε επίσης την ανάγκη να ελεγχθεί άμεσα η σήμανση στα τμήματα του οδικού δικτύου που έχουν παραμείνει ημιτελείς οι εργασίες, ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν και εργασίες διαγράμμισης έστω και προσωρινά σε τμήματα εντός της υφιστάμενης εργολαβίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε οδικά τμήματα, όπως για παράδειγμα η Παράκαμψη Σκαλοχωρίου και το τμήμα της οδού προς το Σίγρι που έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία είτε οφείλονται σε αστοχίες της κατασκευής, είτε οφείλονται σε αστοχίες της μελέτης. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει εγγράφως την ευθύνη για τη συντήρηση του έργου μετά την ολοκλήρωση του και προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου που θα μας παραδοθεί, θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής συνεργασία της Υπηρεσίας σας με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επισημαίνουμε δε, ότι μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν υπάρχει απολύτως καμία συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών.

κ. Γενικέ,
Η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, σε συνδυασμό μάλιστα και με το έργο της κατασκευής του νέου λιμένα Σιγρίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σήμερα όμως και μετά από 6 χρόνια περίπου από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί είναι δυστυχώς ελάχιστες παρότι υπεγράφη και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου ποσού 12,8 εκ. ευρώ. Τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και  αγανάκτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

Με βάση τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζητούμε να επιληφθείτε προσωπικά για την άμεση επανέναρξη των εργασιών και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για το νέο ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.


    Με τιμή
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

Μοιράσου το άρθρο!